Lőrincz arany-, Bácsi és Varga bronzérmes a szombathelyi kötöttfogású gp-n

2014.03.02. 15:55

Az ezúttal 71 kilogrammban szereplő Lőrincz Tamás nagyszerű birkózással arany-, míg Bácsi Péter (80 kg) és Varga Ádám (98 kg) egyaránt bronzérmet nyert a hagyományos szombathelyi kötöttfogású birkózó Golden Grand Prix vasárnapi zárónapján, melyen az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Módos Péter súlyos sérülést szenvedett.

A 66 kilogrammban olimpiai második, kétszeres Európa-bajnok Lőrincz az olimpián nem szereplő 71 kilós kategóriában uralta a mezőnyt a Polyák Imre-emlékversenyen, melyen a Kottes Pál elleni nyolcaddöntővel kezdett. A ceglédiek klasszisa a meccset kevesebb mint három perc alatt hozta technikai tussal, majd a negyeddöntőben tussal verte a svéd Tawroth-ot. A fináléba kerülésért a grúz Mingyija Culukidzé következett, ám ő sem okozott komoly gondot Lőrincznek, aki ismét technikai tussal nyert.

A 27 éves birkózónak a fináléban régi ismerősével kellett megküzdenie, ugyanis a grúz Manucsar Tszhadaja várt rá, akivel többek között a londoni olimpia elődöntőjében is megküzdött. Közel két éve a magyar sportoló látványos meccsen verte riválisát, ezúttal viszont a meccs kiegyenlített csatát hozott, akciót egyik fél sem tudott csinálni. Így az intések döntöttek, és mivel Tszhadaját kellett háromszor büntetni, a hazai publikum aranyéremnek örülhetett.

Lőrincz mellett Bácsi Péter és Varga Ádám is dobogóra állhatott vasárnap.

A 74 kg-ban 2008-ban Eb-győztes Bácsi - aki a tavalyi budapesti vb-t sérülés miatt hagyta ki - nagyon jó teljesítményt nyújtott a 80 kilósok között, s csak az elődöntőben tudta őt megállítani az iráni Habibolla Ahlagi, aki rendre kitolta őt a szőnyegről. Az FTC versenyzője a bronzmeccsen aztán pillanatok alatt, még az első percben technikai tussal győzte le a japán Maszato Szumit.

A 98 kg-ban Varga Ádám gondoskodott arról, hogy a kategóriában (96 kg) 2009-ben világbajnok, tavaly vb-harmadik, ezúttal sérült Kiss Balázs távollétében is legyen magyar érem Szombathelyen. Varga a bronzmeccsen Németh Ivánt győzte le, intésekkel.

„Tomi nagyon jól birkózott, de azért azt lehet látni, hogy itt nem emelgeti ki olyan könnyedén az ellenfeleket, mint 66 kilóban szokta. Ugyanakkor ebben a súlyban is komoly teljesítményre képes, s ez örömteli” - mondta Lőrincz Tamásról az MTI-nek Struhács György, a kötöttfogásúak szakvezetője. - „Bácsi Peti szintén jól birkózott ma. Ez az iráni fiú viszont erősebb volt, ugyan nem csinált szinte semmit, de Peti nem tudta elkerülni a kitolásokat.”

A nap nagy vesztese az 55 kg olimpiai és vb bronzérmese, Módos Péter, aki norvég riválisával vívott vigaszági meccsén komoly előnyben volt, amikor kiugrott a könyöke.

„Sajnos biztosan elszakadt egy szalag Peti könyökében. Hétfőn többet tudunk majd, de biztosan műteni kell, azaz hosszabb kihagyás vár rá” - mondta Struhács, hozzátéve, hogy azért is nagyon fájó Módos sérülése, mert most nagy szüksége lett volna egy hosszabb sérülésmentes periódusra, hogy beleerősödhessen az új, 59 kg-os kategóriába.

A magyar csapat egy arany- és három bronzéremmel zárta a szombathelyi versenyt, melyen szombaton Lőrincz Viktor (85 kg) lett harmadik.

A vasárnapi eredmények:

    59 kg :

1. Hamid Szorjan Reihanpur (iráni)

2. Rahman Bilici (török)

3. Stig Berge (norvég) és Sinobu Ota (japán)

    a döntőben:

Reihanpur-Bilici 9-0 a 3:11. percben.

    71 kg:

1. LŐRINCZ TAMÁS

2. Manucsar Tszhaja (grúz)

3. Mingyija Culukidze (grúz) és Mohamad Karimi (iráni)

    a döntőben:

Lőrincz-Tszhadaja leléptetés a 3:55. percben

    80 kg:

1. Habibolla Ahlagi (iráni)

2. Juszef Gaderian (iráni)

3. BÁCSI PÉTER és Rafig Huszeinov (azeri)

    a döntőben:

Ahlagi-Gaderian feladás

    98 kg:

1. Cenk Ildem (török)

2. Marthin Hamlet Nielsen (norvég)

3. VARGA ÁDÁM és Daigoro Timoncini (olasz)

5. Németh Iván

    a döntőben:

Ildem-Nielsen leléptetés, 2-0-nál