Elveszítette címét a szlovák-magyar félnehézsúlyú MMA-bajnok

2014.03.22. 10:43 Módosítva: 2014.03.22. 10:43

Nem tudta megvédeni félnehézsúlyú MMA-címét Végh Attila, közismert becenevén Pumukli szombatra virradóra Kansasban Emanuel Newton ellen, akit 2012-ben megosztott pontozással egyszer már legyőzött, írja a totaldamage.

Végh akkor is elmondta, az amerikai stílusa nem fekszik neki, és ez látszott a nem túl látványos címmeccsen is, ahol nem tudott kibontakozni, végig Newton irányított. Végh kicsit passzív volt, kontrákra épített, de nem tudott felpörögni, és hiába volt ő a pontosabb, ha az amerikai volt az aktívabb.

Az első menetben megsérült a keze, az is hátráltatta. A harmadik menetet mindegyik pontozónál ő nyerte, de az 5. menet végén megosztott pontozással (49-46, 48-47, 47-48) kikapott, ezzel elveszítette a címét, és annak a lehetőségét, hogy a közeljövőben komoly meccset kapjon.

Dunaszerdahelytől Floridáig

Végh Attila szlovákiai magyar, a szlovákok és a magyarok békés egyetértésben közös bajnokuknak érzik. A dunaszerdahelyi születésű Pumukli erős birkózó- és kempóalapokkal rendelkezik, első versenytapasztalatait is a kétezres évek elejének magyar Zen Bu Kan Kempo-bajnokságain szerezte. 2008-ban váltott az MMA-ra, és igen jó mérleggel (itt böngészheti az eredményeit) verekedte magát végig a közép-európai MMA-gálákon (kevéssé ismert tény, de a lengyel és a horvát MMA-versenyek Európa legjobbjai között vannak).

Végh Attilát 2011-ben igazolta le a világ második legnagyobb promóciós szervezete. A Bellatort az akkor 26 éves sportoló ereje, lendülete, és agresszivitása fogta meg - a promótereknek fontos, hogy olyan harcosokat küldjenek a pástra, akik nem kipontozására, hanem kiütésre vagy fojtásra, feszítésre (a magyarba is átkerült angol szakszóval: submissionre) törekedjenek. 

Pumukli nemcsak bekerült az amerikai gázsikat kaszáló harcosok közé, de állandó lehetősége nyílt arra is, hogy a világ egyik legjobb klubjában, a floridai American Top Teamben készüljön a meccseire. A Bellatorba Végh nem sztárként érkezett, de egymás után nyerte a meccseket és 2012 augusztusában a félnehézsúlyú torna megnyerésével elnyerte a jogot arra, hogy kihívja a súlycsoport bajnokát, a kongói-francia Christian M'Pumbut, akit meggyőző fölénnyel, egyhangú pontozással meg is vert.

Beütött a Madár-faktor

A bajnoki öv után azonban nem újabb címvédés, hanem hosszú pihenő következett. Végh több mint egy évig nem bunyózott, hivatalosan sérülés, de valószínűleg inkább az Erdei Zsolt pályafutásából is ismert promóciós politika miatt.

A szaksajtó egyöntetű véleménye szerint a Bellator ugyanis a nézettség miatt inkább valamelyik amerikai sztárját, Muhammed "King Mo'" Lawalt, Emanuel Newtont, vagy a ma már inkább akciófilmekben domborító Quinton "Rampage" Jacksont látná szívesebben a trónon, ezért szándékosan őket tolja, miközben a bajnokát jegeli.

King Mo' és Newton novemberben meg is kütdött az ideiglenes világbajnoki címért, ami azért is furcsán vette ki magát, mert ezt a titulust a küzdősportokban csak a bajnok tartós sérülése esetén szokták kiosztani, Végh viszont állította, hogy ő készen áll a címvédésre. 

A kihívó végül a riválisa fölött másodjára is diadalmaskodó - első meccsük befejezése igazi klasszikus, ki ne hagyják! - Emanuel Newton lett, akit Végh 2012-es menetelése során nagyon szoros meccsen, megosztott pontozással tudott csak megverni.

Végh számára a vereséggel egyáltalán nem ért véget a sikertörténet. Az biztos, hogy kelet-európaiként duplaannyit kell teljesítenie majd, míg egy újabb címmecs közelébe ér, de 28 évesen sehová nem kell még sietnie - az MMA-ban rengetegen vannak, akik 30 fölött élik virágkorukat, emlékszünk még Anderson Silvára? Három-négy győzelemmel vissza lehet venni az övet, és ha közben olyan sztárokat is elver, mint King Mo' vagy Rampage, akkor a marketingértéke is megugrik.