Olyan mint az MMA, csak tömegbunyóban

2014.04.12. 08:54

A múlt hétvégén tartották az első professzionális tömegbunyót a lengyelországi Poznanban. A Teams Fight Championship rendszere lényegében megegyezik az MMA-éval: a bunyósok kiskesztyűben esnek egymásnak; a torok, lágyék és a szemek tiltott támadási felületnek számítanak, de amúgy minden mehet, ami a csövön kifér.

Ami újdonság, az nyilván az, hogy nem ketten vannak a páston, és egy emberre többfelől is záporozhatnak az ütések, rúgások. A felkonferálásban „az utolsó emberig” jelszóval vezették be a meccseket, de ez persze nem volt igaz, hiszen két ötfős csapat mérkőzött meg egymással, és a meccs addig tartott, míg az egyik csapatból el nem fogytak a bunyósok. Nekem úgy tűnt, hogy valóban képzett bunyósok csattantak össze, bár az izgalom csak addig tartott, amíg az első ember le nem nyomta az ellenfelét. 

CsapatMMA

Az érdemi rész olyan 2:20 körül kezdődik. Ha valakit érdekel az eredmény, a lengyel Hooligans és a svéd Wiseboys összecsapásából a hazai csapat került ki győztesen. 

Persze minden párra jut egy bíró, aki – az MMA-hoz hasonlóan - azonnal leállítja a küzdelmet, ha látja, hogy az egyik fél feladja vagy akár csak védekezés-képtelenné válik. A műsor nyilván az MMA elképesztő lengyelországi népszerűségét akarja meglovagolni, és a honlapjukon óriási érdeklődésről számolnak be, ezért folyamatosan várják a tízfős csapatok jelentkezését. 

Ha azt gondolja, hogy a gladiátorviadalok óta nem volt ilyen látványosság, akkor nagyon téved. Oroszországban például a tévében megy a Játék határok nélkül-re emlékeztető színes akadálypályával nehezített tömegbunyó, és persze ne hagyjuk ki a magyar ultrák egymás közt lejátszott meccseit sem. A külterületeken, szervezett keretek között összecsapó szurkolói csoportok a kíméletlen adok-kapok mellett egyáltalán nem tűntek sportszerűtlennek, és küzdelmi értékben sem maradt sokban el a tévéshow-tól.