Rossz himnuszt kapott a világbajnok, a dobogón durcáskodott

2015.09.09. 13:50

Szinte nincs is olyan világverseny, ahol ne lenne valami kínos jelenet a győzteseknek lejátszott himnuszokból. Nemrég a tollaslabda-vb-n Carolina Marín a francóista spanyol himnuszt kapta meg a dobogó tetején állva, most pedig a Las Vegas-i birkózó vb-n játszották le egy régi orosz himnuszt.

A hetvenöt kilóban a Bácsi Pétert is legyőző Roman Vlaszov lett a világbajnok. Aranyérmét át is vette, mikor elkezdődött az orosz himnusz, illetve az, amit annak véltek. Vagy fél percig Vlaszovnak sem esett le, hogy valami mást játszanak, de aztán integetni kezdett, hogy itt valami hiba van, a közönségtől meg egyre több füttyszó jött.

Roman Vlaszov világbajnok rossz himnuszt kapott

"Amikor a zene elhallgatott, azt mondtam a szervezőknek, addig nem mozdulok a dobogóról, míg nem hallom az igazi orosz himnuszt. Ezért a pillanatért hajtunk egész évben. Addig álltam volna ott, amíg a lábam bírja" - nyilatkozta Vlaszov az RT.com-nak.

Túl sokat azért nem kellett ácsorognia. Egy percen belül megtalálták az amerikaiak a valódi orosz himnuszt. Bár az RT.com szerint az is olyan volt, mintha egy rajzfilmből vették volna. Vlaszovnak először Mihail Glinka Hazafias dalát játszották, ami 1990 és 2000 között valóban az oroszok himnusza volt. Ezt cseréltette le Vlagyimir Putyin, aki azzal is érvelt ellene, hogy mivel nincs szövege, nem elég lelkesítő, és ez például a sportolók teljesítményére is kihat. Az új himnusz végül az eggyel korábbi lett, a szovjet dallamára írtak új szöveget.

Az oroszoknak nem ez az első balhéjuk az amerikai szervezőkkel, a szövetségük elnökének, Mihail Mamiasvilinek vízumot sem adtak, így nem tudott elutazni a vb-re.