Fotózni is nehéz, legyőzni kvázi esélytelen a 13-szoros világbajnok japán birkózónőt

2015.09.10. 17:29

Sorozatban tizenhárom világ- és három olimpiai bajnoki cím, és összesen csak két elvesztett meccs a több mint kétszázból, röviden így lehet összefoglalni a japán Josida Szaori (Saori Yoshida) karrierjét. A japán birkózónő, ahol indul, nyer.

A most 32 éves Josida 2002-ben kezdett a felnőttek között versenyezni, 55 kilóban 2013-ig sorra nyerte a világbajnokságokat, az utolsó címét éppen Budapesten szerezte.  A győzelmi sorozata csak azért szakadt meg ebben a súlycsoportban, mert eggyel lentebb ment, de 53 kilósan sem vesztette erejét, két vb-címet már ott is behúzott. Ahogy csütörtökön Las Vegasban, úgy egy évvel ezelőtt is a svéd  Sofia Mattssont verte a döntőben.

„Nagyon féltem, mert mindenki engem akart elkapni"

– mondta győzelme után.

A szakértők véleménye szerint Josida kiemelkedik a mezőnyből, nemcsak erős de taktikailag és technikailag is képzett, még ha nem is látványos akciókkal nyer. Volt kitől tanulnia. Apja, Josida Ejkatcu (Eikatsu Yoshida) országos bajnok volt. A birkózónő már hároméves korában tanulta tőle a fogásokat. Apja arra nevelte, hogy mindig támadjon, a lábra támadást technikáját csiszolgatta vele. Nem véletlenül ő1976-ban éppen ezzel kapott ki a válogatón, ezért nem jutott ki az olimpiára. A birkózónő kapcsolata apjával mindig nagyon szoros volt, míg élt Josida Ejkatcu minden mérkőzésén ott kiabált a szőnyeg szélén.

Josidáról az a legenda is terjed, hogy a nézők egy része azért nem kedvelte, mert olyan gyorsan akciózott, hogy nem lehetett éles fényképeket készíteni róla.

A női birkózás 2004-ben, Athénben mutatkozott be az olimpián. A verhetetlen Josida természetesen aranyérmet szerzett, majd Pekingben megvédte címét. Londonban már harmadik olimpiai aranyát nyerte, ezzel beérte az orosz nehézsúlyú Alekszander Karelint is. Könnyen lehet, hogy le is körözi, mert Riónak abszolút esélyesként vág neki, de azt mondta, még 2020-ban is birkózni akar. Nem véletlenül, akkor Tokió rendezi az olimpiát, és Josida a kampány egyik arca is volt.

Saori Yoshida (JAP) vs. Alma Jane Valencia Escoto (MEX)

A kudarc számára szinte ismeretlen fogalom, csak kétszer kapott ki, 2008 januárjában a csapat világkupána Marcie Van Dusen győzte le 2-0-ra, és ezzel egy 119-es győzelmi sorozat szakadt meg. A következő verseséget négy évvel később szenvedte el Valeria Zolobától 2012 májusában, de azóta megint száz meccs feletti veretlenségi sorozatnál jár.