Ligeti és Gulyás is kikapott

2016.03.11. 11:58

Nyolcaddöntős sikereik után Ligeti Dániel és Gulyás Zsombor is kikapott a negyeddöntőben a rigai birkózó Európa-bajnokság pénteki versenynapján, előbbi ugyanakkor a vigaszágon biztosan folytathatja, utóbbi pedig még bízhat ebben.

Előbb a szombathelyi nehézsúlyú Ligetit (125 kg) szólították szőnyegre a vb-harmadik, olimpiai kvótás grúz Geno Petriasvili ellen, aki egy körrel korábban a kategóriát az elmúlt két évben uraló, kétszeres világbajnok Taha Akgült győzte le óriási csatában.

Az esélyek nem a magyar mellett szóltak, s pillanatok alatt látni is lehetett, hogy miért: a grúz kevéssel a kezdés után jól ment derékra, a levitel után pedig pörgetett is, Ligeti ugyanakkor visszafogott és mögé ment, így 1-4-nél álltak fel ismét. A folytatásban mozgalmas jelenetek zajlottak a szőnyegen: a grúz elkapta Ligeti lábát, aki erre szépen összefogta ellenfele derekát és átforgatta (3-4), Petriasvili lábfogásból visszabillentette a magyart (3-6), viszont Ligetinek sikerült kiszabadulnia, s mögé mennie (4-6).

Mint később kiderült, ez volt az utolsó pillanat, amikor Ligeti ellenfele fölé kerekedett, mivel az első menetben még két lábra támadásból hat pontot csinált a grúz sportoló, a szünet után fél perccel pedig ismét így ment mögé, ezzel pedig 14-4-es technikai tussal diadalmaskodott.

Ritter Árpád szövetségi kapitány láthatóan bosszús volt, de nem sokkal később talán még ennél is jobban.

A nem olimpiai kategóriában, a 70 kilogrammban szereplő Gulyás Zsombor a negyeddöntőben a román Adrian Moiséval találkozott, akinek kemény, masszív birkózásával nem tudott mit kezdeni a csepeli sportoló. A meccs első felében alig történt valami, kapaszkodtak a felek, s ebben a magyar volt a passzívabb, így előbb őt intették, fél perccel később pedig már a román vezetett, miután akciót továbbra sem csinált Gulyás. Még a szünet előtt aztán Moise is megkapta a maga intését, ám ez sem változtatott az addigi meneten, így 1-1-gyel ért véget a három perc. A szünetben Ritter és Gulyás István női szakágvezető, a versenyző édesapja is vehemensen adták a tanácsokat, a második három perc azonban nem úgy alakult, ahogy ők elképzelték.

A második szakaszból egy perc telt el, amikor kezdtek igazán rosszra fordulni a dolgok magyar szempontból, a román ugyanis sikeresen kitolta Gulyást, újabb egy perccel később pedig ismét. Moise 3-1-e vezetett, ám egy jó akció elég lehetett volna a fordításhoz. Gulyás küzdött, próbálta összefogni riválisát, ám sokáig erre nem volt esélye. Aztán 20 másodperccel a vége előtt megvolt a fogás, de az indítás nem sikerült jól, a magyar birkózó magára húzta ellenfelét, aki így tussal nyert. Gulyás a rossz mozdulatba valószínűleg bele is sérült, mert nehezen állt fel a szőnyegről, s bicegve jött le onnan.

Ligeti legyőzője később az elődöntőt is megnyerte, így ő a vigaszágon folytathatja, s ebben még Gulyás is bízhat. A nap másik két magyarjának, Barka Emesének (58 kg) és Wilson Vanessának (69 kg) azonban már nem maradt reménye, mivel az őket búcsúztatók nem kerültek fináléba.