Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Egy győzelem, négy vereség a szombati nyitányon

2016.03.12. 13:02

Németh Iván, Jäger Krisztián és Majoros Ármin Mózes a nyolcaddöntőben, míg Módos Péter a selejtezőben szenvedett vereséget a Rigában zajló birkózó Európa-bajnokság első kötöttfogású versenynapján, írta az MTI.

A szombaton érdekelt magyar négyes tagjai közül csak a 98 kilogrammban szereplő Németh Iván tudott meccset nyerni, a többiek viszont már első meccsüket elbukták. A vereségek között azonban nagy különbségek voltak, mivel az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Módos (59 kg) technikai tussal kapott ki ukrán riválisától, a 66 kilós Jäger ugyanakkor nagyon közel volt a bravúrhoz a szerb világbajnok Davor Stefanek ellen.

A napot az elmúlt években komoly sérülésekkel bajlódó Módos nyitotta meg az ukrán Dmitro Cimbaluk ellen. A mérkőzés első percében állóharc folyt a szőnyegen, keresték a fogást a felek, a második elején viszont az ukrán kihasználta, hogy riválisát parterhelyzetbe küldték: Cimbaluk hosszas előkészítés után kiemelte és áthúzta magán a magyart, így 4-0-ás előnyhöz jutott. Nem sokkal később az ukrán egy szép válldobást is bemutatott, amiből mögé tudott ugyan menni Módos, ám így is 1-8 volt már az eredmény. A meccs a szünet után dőlt el, amikor egy mögé kerüléssel 10-1-re alakult az állás.

"Sajnos, ennyi kihagyással nagyon nehéz a szabályváltozásokhoz és a súlycsoportváltáshoz alkalmazkodni" - mondta kevéssel meccse után keserűen Módos, aki sikereit a már megszüntetett 55 kilogrammos súlycsoportban érte el, korábban pedig súlyos vállsérülések hátráltatták, s többek között a szeptemberi világbajnokságon sem birkózhatott.

Ezt követően jött Németh Iván, aki a finn Matti Kuosmanennel selejtezett. A találkozó nem hozott látványos birkózást, többnyire a szőnyeg közepén gyűrték egymást a felek. Németh a második percben parterhelyzetből egy pörgetést tudott csinálni, majd a második menetben szépen kontrázott bele a finn indításába, s a két kétpontos akció 4-0-ás sikert ért a számára.

A nyolcaddöntőben a fehérorosz Aljakszar Hrabovikkal is hasonlóan nagy csatát vívott az FTC válogatottja, ebből a küzdelemből viszont vesztesen jött ki. Az első menetben eredménytelenül tusakodtak egymással a felek, sem állásból, sem térdelőből nem voltak eredményesek. A második elején aztán Némethet intették (0-1), egy perccel a vége előtt pedig ismét, így két pontra nőtt a különbség. A hajrában már nem sikerült akciót csinálnia a magyarnak, hiába intették (1-2), s küldték le ellenfelét, neki már nem maradt ereje eredményes akcióra.

Magyar szempontból a legnagyobb meccset a Lőrincz Tamás súlycsoportjában szereplő Jäger Krisztián szolgáltatta, akinek a szerbek világbajnoka, Davor Stefanek jutott ellenfélül a 16 között. A 28 éves magyar jóval esélytelenebb volt, ám sikerült nagyon meglepnie riválisát. Jäger kezdettől remek iramot diktált, irányította a meccset, a második percben pedig egy gyönyörű válldobással 4-0-ás előnybe került. A szép akció után igyekezett meglovagolni helyzeti előnyét, állásból szinte azonnal összefogta Stefaneket, s elindított egy szaltós dobást, a szerb azonban kijött a szorításból, visszafogott, így 4-2-re feljött.

A szünetre így mentek le a felek, a szőnyeg szélén pedig Sike András szövetségi kapitány és Takács Ferenc edző is azt kérte Jägertől, hogy az első két percbe mutatott aktív birkózást folytassa, menjen előre, ne csak védekezzen. Hiába azonban a tanácsok, alig telt el 20 másodperc, amikor intették a magyart, a térdelőhelyzetben pedig a bírók furcsa ítélettel borzolták a kedélyeket.

Stefanek ugyanis az összefogásnál a térdét a magyar jobb vállához szorította, akinek így beszorult a keze, és nem tudta elhúzni a szerb kezétől. Jäger jelzett a bírónak, mutatta, hogy Stefanek a lábával akadályozza, mégis őt intették meg két pontért, amiért nem hagyta szabadon a szerb kezét. A 4-4 ugyanakkor még mindig a magyarnak kedvezett a magas pontértékű dobás miatt, ám a folytatásban Jägert még egyszer intették, ezzel pedig 5-4-re elveszítette a csatát.

A nap negyedik magyarja, Majoros Ármin Mózes az egyik legnehezebb ellenfelet, a kétszeres világbajnok, olimpiai második észt Heiki Nabit kapta a nyolcaddöntőben. A civilben rendőrként dolgozó Majoros még saját bevallása szerint is kicsi a 130 kilogrammos mezőnyben, mindössze 110 kiló körül van. A meccsen ugyanakkor alaposan megizzasztotta az észtet, akinek a szabálytalansága miatt kapott két ponttal sokáig vezetett is, ám végül Nabi a végére bedarálta őt, s 3-2-re nyert.

Így mind a négy magyar kötöttfogású már csak abban reménykedhet, hogy legyőzőik fináléba jutnak, s ily módon vigaszágra viszik őket.