Az orosz birkózók nagy része megbukott a doppingteszten

2016.03.22. 12:34

Az orosz birkózók egyre nagyobb számban produkálnak pozitív doppingtesztet. Mihajil Mammiasvili, az orosz birkózó szövetség elnöke az orosz R-Sport hírügynökségnek kedden azt mondta, hogy egy belső vizsgálatot folytattak le nemrég, s ennek során rengeteg sportolójuk bukott le.

Több tucat tesztet végeztek el a csapaton belül, s most mindenki rendkívül rossz idegállapotban van

- mondta a szövetségi vezető, aki egyáltalán nem optimista a közeljövőt illetően:

Előfordulhat, hogy egyszerűen egyetlen birkózónk sem indul Rióban.

Mamiasvili nem közölte, hogy milyen szerrel akadtak fent a vizsgálatokon a versenyzők. Ugyanakkor a TASSZ hírügynökség hétfőn arról adott hírt, hogy két orosz birkózó is a meldoniummal megbukott versenyzők között van.

Oroszország a birkózás első számú nemzetének számít, amit az is alátámaszt, hogy a tavalyi, Las Vegas-i kvalifikációs világbajnokságon - az első kvótaszerző versenyen - szabadfogásban mind a hat, kötöttfogásban pedig a hatból négy súlycsoportban szerezték meg a riói kvótát, a nőknél pedig két kategóriában van már biztos olimpiai szereplőjük.

Jelen állás szerint amúgy egyetlen orosz atléta sem lesz ott Rióban, mivel az ország sportági szövetségét még tavaly novemberben felfüggesztették, s jelenleg kérdéses, hogy a nemzetközi szövetség feloldja-e még a játékok előtt a szankciót.