Emília
13 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Ötször-tízszer több pénz, de se utánpótlás, se eredmények

2016.11.11. 10:55

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának (MET) elnöke szerint az olimpiai küzdősportokban nagyon kevés a nemzetközi szinten jegyzett, magas színvonalat képviselő magyar sportoló, írja az MTI.

Erről a MET csütörtöki ülésén beszélt a riói szereplést értékelő sorozat részeként. Példaként említette az egyik legeredményesebb olimpiai sportágat, a birkózást, amelyben 2000 óta a korábbinál kevesebb az érem, a riói olimpián pedig el is maradt, pedig előtte, Londonban hárman dobogón végeztek. Molnár - a jochapress.hu beszámolója szerint - az mondta, hogy

az utóbbi hat évben a korábbinál ötször-tízszer több pénzt kapott a magyar sport, ennek ellenére a minőségi eredmények mellett az utánpótlás mennyiségével is komoly gondok vannak.

Komáromi Tibor, a birkózók szövetségének szakmai alelnöke a gyakori súlycsoportváltásról, a nem olimpiai kategóriákban elért sikerekről, a fogyasztásról, az új lebonyolítás nehézségeiről beszélt, majd oda lyukadt ki, hogy mára gladiátorokra van leginkább szükség. Külön kiemelte, hogy Sastin Marianna és Barka Emese egy súlycsoportban küzdött, végül Barka ki sem jutott az olimpiára, a 63 kilóba kényszerült Sastin pedig gyorsan búcsúzott.

A Rióban ugyancsak érem nélkül maradt dzsúdósokat képviselő Bíró Tamás szakmai alelnök kegyetlennek nevezte azt a tempót, hogy két év alatt 70 nemzetközi versenyt rendeztek, és azokon az olimpiai kvalifikációhoz részt kellett venni. Azt állította, hogy a maratoni sorozat végén a Rióba kijutók kimerültek és legtöbbjük úgy volt vele, hogy legyenek túl az olimpián.

Kovács László, szintén dobogós helyezés nélkül hazatért ökölvívók lemondott kapitánya, a szövetség szakmai igazgatója emlékeztetett rá, hogy három bírót hazaküldtek, tízet eltiltottak és harmincat felfüggesztettek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a nők tíz súlycsoportjából mindössze három szerepelt az olimpiai programban.

Ugyanakkor megjegyezte: női utánpótlás nincs, és a férfiaknál is hasonló a helyzet.