Endre, Elek
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Veréb István bronzérmes lett a birkózó Eb-n

2017.05.02. 22:27

Veréb István bronzérmet nyert a szabadfogásúak 86 kilogrammos versenyében az újvidéki birkózó Európa-bajnokság keddi nyitónapján.

A szombathelyi sportoló a helyosztón 2-2-es döntetlent ért el a grúz Dato Marszagisvili ellen, de mivel nagyobb értékű akciót mutatott be ellenfelénél, így ő nyert.

Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egyenlő erők küzdelmét hozza a bronzcsata, egyik fél sem tudott komoly akciót kezdeményezni. Az első menet vége előtt a 29 éves magyar birkózó elkapta a Londonban olimpiai bronzérmes riválisa lábát, aki viszont az utolsó pillanatban, a szőnyeg szélén kiszabadult a fogásból, és egy kontrával kitolta Veréb Istvánt a küzdőtérről, ezzel 1-0-s előnyre tett szert.

A folytatásban Verébnek sikerült álló helyzetben átkulcsolnia Marszagisvili felsőtestét, amelyből szép dobással megfordította az állást (2-1). A 2012-ben és 2013-ban Európa-bajnok, tavaly bronzérmes grúz egy újabb kitolással ugyan egyenlített, de több akcióra nem futotta erejéből, így a bíró Veréb kezét emelte a magasba. A magyar versenyző a 2013-as vb- és 2014-es Eb-bronzérme után harmadszor állhatott dobogóra világversenyen.

„Köszönöm azoknak, akik az olimpia kudarcos éve után segítettek, a feleségemnek és Ritter Árpinak az edzéseken. Életem legnehezebb versenye volt, mindent, és még annál is többet kiadtam magamból. Bizonyítottam, hogy még oda tartozom, ahová kell, ennek az éremnek súlya van" – mondta Veréb.

Gulyás István szövetségi kapitány úgy értékelt, hogy versenyzője a bronzmérkőzésen birkózott a legjobban, tiszta volt fejben, jó volt a sérült könyöke, bírta erővel is.

Eredmények:   

szabadfogás, 57 kg:
1. Giorgij Ediserasvili (Azerbajdzsán)
2. Andrei Dukov (Románia)
3. Zavur Ugujev (Oroszország) és Suleyman Atli (Törökország)
    A döntőben: Ediserasvili-Dukov 9-0

szabadfogás, 86 kg:
1.  Dauren Kuruglijev (Oroszország)
2. Alekszandr Gosztyijev (Azerbajdzsán)
3. VERÉB ISTVÁN és Selim Yasar (Törökország)
    A döntőben: Kuruglijev-Gosztyijev 6-0

női 48 kg,:
1.  Marija Sztadnyik (Azerbajdzsán)
2. Iljona Szemkiv (Ukrajna)
3. Fredrika Ida Petersson (Svédország) és Emilia Alina Vuc (Románia)
    A döntőben: Sztadnyik-Szemkiv 10-0

női 63 kg:
1.  Monika Ewa Michalik (Lengyelország)
2. Taybe Mustafa Juszein (Bulgária)
3. Sara Da Col (Olaszország) és Kulija Tkacs Osztapcsuk (Ukrajna)
    A döntőben: Michalik-Juszein 3-2