A világon negyedikként lett nyolcdanos karatemester a nyugalmazott magyar ezredes

2017.07.10. 22:12

Óriási elismerésben részesült a honvédség nyugállományú ezredese, Furkó Kálmán, aki a kazahsztáni Asztanában, a World Karate Organization (WKO) világbajnokságán kapta meg a kjokusin irányzat nyolcadik dan fokozatát. Furkó ezzel a negyedik ember lett a világon, aki eddig jutott Midori Kendzsi, Brian Fitkin és Howard Collins után.

„A gyerekek oktatása, képzése terén különösen sok feladatom akad, hiszen az évtizedek során a karate is sokat változott: annak idején felnőttekre alakították ki az egyes stílusokat, ma azonban már a fiatalabb korosztályokon alapszik minden. Mindenesetre nagy örömmel tölt el, ha számítanak rám, legyen szó akár az elöljáróságról, akár a tanítványokról” – mondta Furkó, aki nagyon örült az új rendfokozatnak, de úgy érzi, ez nem változtat a munkáján.

f3
Fotó: Honvedelem.hu

A hetvenéves Furkó 1972-ben ismerkedett meg a kjokusinnal, egyike volt azoknak, akiknek köszönhetően ez az irányzat meghonosodott Magyarországon, szerepe volt abban is, hogy a katonai kiképzésben is helyet kapott a karate.

A kjokusint azzal az Adámy Istánnal együtt vezette be itthon, aki 2014-ben kapta meg kilencedik danját.

via Honvédelem