A világranglista-harmadikat is verő Tóth Krisztián elődöntős a dzsúdó-vb-n

2017.09.01. 13:05

Öt magyar dzsúdós szereplésével folytatódott pénteken a budapesti világbajnokság, elődöntőig viszont egyedül Tóth Krisztiánnak sikerült eljutnia.

A 90 kilós kategóriában szereplő Tóth Krisztián – a vb-ezüstérmes dzsúdós az első körben a dominikai Robert Florentinót 15 másodperccel a vége előtt, vazaarival verte. A 23 éves Tóth a következő körben a kétszeres Ázsia-bajnok, világranglista-harmadik tadzsik Komronsoh Usztopirijont verte hosszabbításban egy remek lecsavarásért kapott vazaairval. Következett az amerikai amerikai Matthew Koch, akit szintén leszorítással vert.

Tóth utána sem állt le, következett az üzbég Imamov és ellene is egy vazaarival nyert, majd az azeri Mammadali Mehdijevet is le tudta győzni az ötödik körben, így bejutott az elődöntőbe. A Tóthnál egy fejjel magasabb Mehdijev kezdte jobban a meccset, de nem tudott értékelhető akciót összehozni, Tóth pedig hét másodperccel a hosszabbítás előtt kiemelte az azerit, így vazaarival jutott tovább. Az elődöntőben a kétszeres U21-es Európa-bajnok szerb Nemanja Majdovval találkozik.

Súlycsoporttársa, Vér Gábor a 64 között a kubai Ivan Felipe Silva Morelesszel kezdett, és az első négy percben még intés sem történt. A hosszabbítás 16. másodpercében aztán a Pánamerikai bajnokság idei győztese egy nem túl meggyőző mozdulattal földre vitte a Honvéd dzsúdósát, s a zsűri némi tanakodás után vazaarit javasolt a bírónak. Ezzel Vér számára véget ért a vb.

A 78 kilósok között induló kétszeres Európa-bajnok Joó a legjobb 32 között a 37 éves portugál Yahima Ramirezzel szállt szembe, aki 1994-ben (!) még kubai színekben lett pánamerikai bajnok. Ramireznek nem sok esélye volt, több megintés után simán esett ki Joóval szemben. A következő körben a kubai Kaliema Antomarchival találkozott, akitől hatalmas küzdelem után, hosszabbításban kapott ki – kilenc percet töltöttek a tatamin, a végén a kubai Joó mindkét lábfejét elkaszálta, így ipponnal nert.

A 78 kilós nőknél induló Salánki Evelin az első meccsén búcsúzott, a kanadai Ana Laura Portuondo Isasi egy csípődobásra kapott ipponnal verte. A 70 kilósok között Gercsák Szabina egy körön ment túl, elsőre hat vazaarit kapott a kazah Zere Bektaszkizi ellen, majd a francia Marie Eve Gahie ellen már kikapott, Gahie olyan tökéletesen szorította le a junior olimpiai bajnok Gercsákot, hogy az nem tudott kiszabadulni, és ipponnal kiesett.