Hiába akart segíteni a doktornő, a tradíció miatt nem mehetett a küzdőtérre

2018.04.06. 18:01

Áll a bál Japánban, mert egy szumóversenyen egy régi szabály miatt nem engedtek fel női orvosokat a küzdőtérre (dohjó), amikor valaki rosszul lett. 

Az eset még szerdán történt Kiotóban, a helyi a polgármester Riozo Tatami beszédet tartott egy verseny megnyitóján, aztán hirtelen összeesett.

Egy nő próbál fellépni a küzdőtérre, hogy ellássa a beszéde közben összeesett Riozo Tatamit
Egy nő próbál fellépni a küzdőtérre, hogy ellássa a beszéde közben összeesett Riozo Tatamit
Fotó: Kyodo / Reuters

Több nő, köztük orvosok siettek volna a segítségére, azonban a bíró egyiküket sem engedte fel, mivel a tradíciók szerint nők soha nem léphetnek be a küzdőtérre. 

A férfit sztrókkal szállították kórházba, állapota nem életveszélyes.

Az eset miatt elég nagy volt a felháborodás, a városvezetés később közleményt adott ki, amiben megköszönték a segíteni próbáló nőknek, hogy igyekeztek tenni valamit. A szumószövetség is bocsánatot kért a történtek miatt, azt írták, hogy a bíró helytelenül járt el egy olyan helyzetben, ami egy ember életét veszélyeztette. 

Volt már a tradíció miatt botrány korábban is: 2000-ben például az ország első női kormányzóját, Fusae Otát nem engedték be a küzdőtérre, hogy átadja a győztesnek járó díjat, hiába kérlelte a bírót. Az országban közben egyre népszerűbbek a női szumóversenyek is, de a szövetség egyelőre csak amatőr státuszban kezeli a női versenyzőket.