Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin állampolgárságot adott az amerikai anarcho-kommunista ketrecharcosnak

2018.05.30. 12:58

Jeff Monson amerikai anarcho-kommunista MMA-harcos megkapta az orosz állampolgárságot.

És ezt maga Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője jelentette be kedden a BloodyElbow MMA-szaklap tudósítása szerint. A veterán, 47 évesen is aktív (és egészen elképesztő meccsszámmal, meg 88-26-1-es mérleggel rendelkező) küzdősportoló az MMA-világában arról is ismert, hogy bár elkötelezett anarcho-kommunista, és hitvallása szerint "harcol az osztálytársadalom, és minden olyan intézmény ellen, ami az egyenlőtlenséget újratermeli", mégis óriási rajongója a nyíltan jobboldali-konzervatív ideológián alapuló putyini Oroszországnak. Monson az Egyesült Államokban anarchista falfirkái és más lázadó gesztusai miatt többször is összeütközésbe került a törvénnyel, Moszkvából azonban hogy-hogynem, nem érkezett hír arról, hogy vörös csillaggal fújta volna le a Duma épületét. 

Jeff Monson (j) a Vörös téren egy Lenin születésének évfordulóján tartott megemlékezésen.
Jeff Monson (j) a Vörös téren egy Lenin születésének évfordulóján tartott megemlékezésen.
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A fantasztikus földharc-tudással rendelkező Monson aktív szerepet játszik az orosz-, illetve az orosz bábállamok sportdiplomáciájában. 2016 óta tölti be az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának sportnagyköveti posztját, és ő az egyetlen amerikai, aki rendelkezik az egyik kelet-ukrajnai szakadár terület, a Luhanszki Népköztársaság, valamint nemzetközileg el nem ismert Fekete-tenger melléki terület, Abházia állampolgárságával is. Ezek nem csak formális elismerések, mivel Monson a felelős például a luhanszki ifjúságot sportos életre nevelő programért.  Az orosz állampolgárságért még 2015-ben folyamodott, és a Kreml indoklása szerint ismertségével és sportolói múltjával érdemelte ki az orosz útlevelet (mondjuk az állampolgári eskü még hátravan). 

A putyini Oroszország egyébként a közelmúltban több más, vele szimpatizáló hírességnek adott állampolgárságot, például Steven Seagal-nek, Gerard Depardieu-nek és Roy Jones-nak.