Jolán
2 °C
4 °C

Ezt hívják csattanós válasznak

2018-09-09T042715Z 1890855232 NOCID RTRMADP 3 MMA-UFC-228-WOODLE
2018.09.09. 09:04

Hiába tűnik úgy, hogy az MMA arról szól, hogy két ember megpróbálja minél alaposabban amortizálni a másikat, a meccsek gyakran nem a verésről, hanem a győzelemről szólnak. És bár ez nagyon banálisan hangzik, mégis vannak olyan bunyósok, akiket nézve ez a különbség ordító válik. Itt van például a váltósúly (77 kiló) világbajnoka, Tyron Woodley. A magyar idő szerint vasárnap hajnali meccs előtt 18-3-1-es mérleggel rendelkező 36 éves bunyós képes 24 percig várni arra, hogy ellenfele elszégyellje magát amiatt, hogy semmi nem történik a meccsen, képes magasról leszarni az állandó füttyszót, a kritikusokat, a twitteres szekálókat. Csak arra vár, hogy ellenfele meginduljon, és el tudja ereszteni jobb kezét vagy pedig dinamitként robbanjon be egy földrevitellel.

Saját munkáltatója is szabadulna már a bajnoktól

Woodley-t a legtöbb bunyóssal ellentétben az sem zavarja, hogy ha a ketrec (oktagon) falához terelve leszűkítik a mozgásterét, mert ellenfelei általában túlságosan tisztelik dinamikus kontráit, és – a UFC -ből mára távozó Rory MacDonaldot kivéve – senki nem tudta igazán szétszedni őt. A Missouriban született bunyósra brutális KO-gyűjteménye ellenére is menthetetlenül ráragadt az unalmas jelző, amihez az is hozzájárult, hogy önmagát legendás bajnoknak tartja, és még a legnagyobb nézőaltatásait is képes korszakos teljesítménynek beállítani.

A számok azonban számok, és miután Woodley meccseivel fémjelzett gálák nem igazán vonzották a peí-per-view előfizetéséket, ezért munkáltatója, az Ultimate Fighting Championship alig leplezett módon igyekszik arra, hogy kitúrja abból az övből, ami hosszú éveken keresztül a szervezet legnépszerűbb és a mai napig egyik legnagyobb bajnoka, Georges Saint-Pierre csípőjén feszült.

Ennek a törekvésnek tudható be, hogy miután Woodley egy éven át tartó sérülési szabadsága alatt kreált egy ideiglenes bajnoki címet, de miután az azt elnyerő Colby Covington megsérült, türelmetlenségében ejtette a kihívót a feltörekvő liverpooli kick-bokszos, a veretlen, 17 győzelme mellett egy döntetlent jegyző fiatal (25 éves) Darren Till kedvéért. A balhés múltú, az MMA Mekkájának számító Brazíliában pallérozódott angol egyébként maga is egy kirívóan unalmas és véleményes pontozásos győzelemnek köszönhetően került a pixisbe, a UFC mégis belelátott egy kellően izgalmas, a nézőket karakterével és küzdőstílusával is jobban izgató bajnokot.

Till ugyanis egy nagydarab, hosszú végtagokkal rendelkező bunyós, aki – a Woodley ellen kétszer is pontozással vesztő Stephen Thompson elleni meccsét kivéve – ügyesen tudja az oktagonhoz terelgetni, majd ott tűpontos bal kezével szétszedni ellenfeleit. A texasi gálára ráadásul a fogyasztását is sikerült úgy kalibrálnia, hogy elkerülte a halálközeli élményt (nem viccelek, májusban majdnem belehalt az utolsó kilók leadásába), és a 90 kilóval meccselő Till simán hozta a 77 kilót.

A meccs első menete értékelhető technikák nélküli tapogatózással telt el, de a második menetben Till belesétált a Woodley-csapdába. Egy jobb felütéssel ugrott be ütőtávba, de közben balját ütésre készülve (az angol sokszor szinte csípőből engedi el a hátsó kezét) leejtette, és ebbe a résbe zúdult be az amerikai jobb horogja.

Till a földre került, Woodley pedig tapadt rá, és nagy lendülettel sorozta, egy könyökütéssel fel is tépve a homlokán a bőrt. De amikor az amerikai látta, hogy a leütés és az azt követő roham nem őrölte fel Till ellenállását, okosan lassított a tempón, és szisztematikusabban kezdte szétszedni az angolt: egy nagy ütés – egy kis igazítás a pozíción.

Till elképesztő szívósságról tett tanúbizonyságot, három percnyi verést követően is csak rázta a fejét a bírónak, hogy "semmi bajom", sőt, kedvezőbb pozícióba tudott kerülni, ügyesen be tudott bújni az amerikai alá, olyan közel tapadva hozz, hogy az képtelen volt nagyobb ütést elhelyezni a fején. Csakhogy Woodley megint kiválóan alkalmazkodott az új pozícióhoz, és ha már ott volt az orra előtt Till feje, a bal keze pedig a hónalja alá került, az ütés erőltetéséről egy "D'Arce-nak" nevezett fojtásra váltott, amivel meglepte ellenfelét. Az amerikai 2009 óta először tudott nyerni földharc-kopogtatással. A fojtással mindenesetre – ahogy azt ő maga teljesen jogosan hangsúlyozta – csattanós választ adott a kritikusainak, a bukmékereknek (akik Tillt tartották nagyobb esélyesnek) és a UFC vezetésének, mely eddig nem igazán volt vevő Woodley saját meccsötleteire.

A mérleg helyett kórházban találta magát

A texasi UFC 228 másik főmérkőzése egyébként az alig egy éve bevezetett női légsúly bajnoki címért ment volna. A bajnok Nicco Montañónak azonban a fogyasztás miatt olyan komoly egészségügyi problémái támadtak, hogy a mérlegelés előtt kórházba kellett szállítani. A UFC vezetősége bedühödött, megfosztotta övétől Montañót, de nem keresett új ellenfelet Valentina Sevcsenkónak, hanem felhozta a főmeccsek közé a szalmasúlyú (52 kilós) brazil Jessica Andrade és lengyel Karolina Kowalkiewicz küzdelmét. Andrade már a harmadik másodpercben megrendítette egy ütéssel a legendásan kemény Kowalkiewiczet, de a lengyelnek néhány pontos találattal sikerült visszatérnie a meccsbe. Az óriási adok-kapok alig két percig tartott, mivel Andrade egy pontos jobbegyenessel merevre ütötte ellenfelét.

Amúgy a McGregor-Nurmagomedov meccsel fémjelzett UFC 229 miatt promóciós fronton háttérbe szorult gála rengeteg látványos befejezést hozott (a 13 meccsből eleve 9 kopogtatással vagy KO-val végződött); a váltósúlyú Abdul Razak Alhassan egy perc alatt merevre ütötte Niko Price-t, harmatsúlyban (61 kilós) Aljamain Sterling pedig Cody Stamann hátáról adott el egy igazán ritkán látható térdfeszítést. Majd mire a Twitteren mindenki kiörömködte magát, jött a Habib Nurmagomedov utáni újabb dagesztáni MMA-üstökös, a pehelysúlyú (65 kilós) Zabit Magomedsaripov, aki a beugró Brandon Davist ugyanezzel a térdfeszítéssel kopogtatta – ahogy a meccs után elmondta, azért, mert sokan kritizálták a földharcát. Miután a UFC-ben eddig ilyen térdfeszítést összesen egyszer sikerült élesben alkalmazni, ez körülbelül olyan,  mintha mondjuk (focihasonlat!)

egy vébé-negyeddöntőn két gól is skorpiórúgásból születne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?