Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A birkózó Bácsi Péter megfordította a döntőt, világbajnok

SZA 5096
2018.10.26. 20:37

A budapesti birkózó világbajnokság pénteki versenynapján két magyar döntős is volt.

A 72 kilós Korpási Bálint nem, a 82 kilós Bácsi Péter viszont megkoronázta eddigi teljesítményét.

Korpási egy ponttal, 2-1-re kapott ki a német Stablertől, egy akcióra nem figyelt eléggé, kilépett. A fradista Bácsi viszont óriási fordítással aranyérmes lett a török Kus nem tudta tartani a tempóját a második három percben.

Nem indult könnyen Bácsi fináléja, mert szabálytalan védekezés miatt megbüntették két pontra, amikor már egy intés miatt eleve 1-0-s hátrányban volt.

0-4-ről az elődöntőben visszajött - zsinórban nyolc pontot csinált -, most is sikerült neki a feltámadás.

Egyenlített, miután a törököt passzivitás miatt leküldték, és egy energikus pörgetéssel, aztán egy kivitellel máris 3-3 lett az állás. Majd Bácsi kitolta a szőnyegről a nála öt évvel fiatalabb, egy pillanatra elbambuló 30 éves Kust, de elsőre nem adták meg a pontot.

Utána viszont helyben hagyták a döntést, mert ugyan az edző azt kérte, hogy vizsgálják felül, a versenyző belülről elutasította ezt, érezte saját hibáját.

Bácsinak a folytatásban csak ki kellett védekeznie a hátralévő több mint egy percet. Mivel ezt tökéletesen tette meg, megvan Magyarország első aranyérme a hazai rendezésű vb-n.

"Álomszerű, ami történt. Megtörtem a törököt.

Meglepődtem én is, hogy mennyi erő volt bennem, és honnan jött ez az erő. Öt éve nem lehettem itt a szőnyegen, ebben a csarnokban, mert megsérültem a felkészülés alatt.

Ahhoz képest, hogy csütörtökön alig sikerült pontot csinálni az első meccseken, az elődöntőre és a döntőre összekaptam magam. Erre a versenyre tettem fel az egész évemet, ezért hagytam ki más versenyeket, ez a vb volt a szemem előtt. Sikerült" - magyarázta a 35 éves klasszis, aki másodszor lett a világ legjobbja.

Hozzátette, a jövőn egyelőre nem gondolkodik - ez a súlycsoport nincs az olimpiai programban, és Tokió még két év -, mert most ennek csak örülni szeretne.

"Bizonyítottam a gyerekeimnek, akik itt ültek fent a lelátón"

- mondta az M4 kamerája előtt könnyeivel küszködve.

Korpási is a könnyeivel küszködött, de ő azért, mert neki nem sikerült az aranyérem. A német riválisával kiegyenlített a mérlege, de most kétszer egymás után ő nyert.

"Ő csinálta meg azt, amit nekem kellett volna. Nagyon sajnálom, hogy így alakult. Én nem tudok Tokióban, olimpiában gondolkodni, mert fogyasztani nem tudok, felettem is vannak jobbak a hazai mezőnyben. Ez az én súlyom, két éve voltam már világbajnok, hazai pélyán sajnos elmaradt a győzelem."

Borítókép: Bácsi Péter. Fotó: Szilágyi Anna / Index..

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?