A birkózó Bácsi Péter megfordította a döntőt, világbajnok

SZA 5096
2018.10.26. 20:37

A budapesti birkózó világbajnokság pénteki versenynapján két magyar döntős is volt.

A 72 kilós Korpási Bálint nem, a 82 kilós Bácsi Péter viszont megkoronázta eddigi teljesítményét.

Korpási egy ponttal, 2-1-re kapott ki a német Stablertől, egy akcióra nem figyelt eléggé, kilépett. A fradista Bácsi viszont óriási fordítással aranyérmes lett a török Kus nem tudta tartani a tempóját a második három percben.

Nem indult könnyen Bácsi fináléja, mert szabálytalan védekezés miatt megbüntették két pontra, amikor már egy intés miatt eleve 1-0-s hátrányban volt.

0-4-ről az elődöntőben visszajött - zsinórban nyolc pontot csinált -, most is sikerült neki a feltámadás.

Egyenlített, miután a törököt passzivitás miatt leküldték, és egy energikus pörgetéssel, aztán egy kivitellel máris 3-3 lett az állás. Majd Bácsi kitolta a szőnyegről a nála öt évvel fiatalabb, egy pillanatra elbambuló 30 éves Kust, de elsőre nem adták meg a pontot.

Utána viszont helyben hagyták a döntést, mert ugyan az edző azt kérte, hogy vizsgálják felül, a versenyző belülről elutasította ezt, érezte saját hibáját.

Bácsinak a folytatásban csak ki kellett védekeznie a hátralévő több mint egy percet. Mivel ezt tökéletesen tette meg, megvan Magyarország első aranyérme a hazai rendezésű vb-n.

"Álomszerű, ami történt. Megtörtem a törököt.

Meglepődtem én is, hogy mennyi erő volt bennem, és honnan jött ez az erő. Öt éve nem lehettem itt a szőnyegen, ebben a csarnokban, mert megsérültem a felkészülés alatt.

Ahhoz képest, hogy csütörtökön alig sikerült pontot csinálni az első meccseken, az elődöntőre és a döntőre összekaptam magam. Erre a versenyre tettem fel az egész évemet, ezért hagytam ki más versenyeket, ez a vb volt a szemem előtt. Sikerült" - magyarázta a 35 éves klasszis, aki másodszor lett a világ legjobbja.

Hozzátette, a jövőn egyelőre nem gondolkodik - ez a súlycsoport nincs az olimpiai programban, és Tokió még két év -, mert most ennek csak örülni szeretne.

"Bizonyítottam a gyerekeimnek, akik itt ültek fent a lelátón"

- mondta az M4 kamerája előtt könnyeivel küszködve.

Korpási is a könnyeivel küszködött, de ő azért, mert neki nem sikerült az aranyérem. A német riválisával kiegyenlített a mérlege, de most kétszer egymás után ő nyert.

"Ő csinálta meg azt, amit nekem kellett volna. Nagyon sajnálom, hogy így alakult. Én nem tudok Tokióban, olimpiában gondolkodni, mert fogyasztani nem tudok, felettem is vannak jobbak a hazai mezőnyben. Ez az én súlyom, két éve voltam már világbajnok, hazai pélyán sajnos elmaradt a győzelem."

Borítókép: Bácsi Péter. Fotó: Szilágyi Anna / Index..