Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Magyar karatés állított fel gyorsasági rekordot köríves rúgásban

2018.11.14. 18:39

Bekerült a Guinness Rekordok könyvébe Nagy Botond. Az övé ugyanis a világ leggyorsabb köríves rúgása.

A hivatalos Guinness Rekord küldöttség abban a reményben utazott Madridba az idei karate világbajnokságra, hogy a világ legjobbjait felvonultató eseményen találnak olyan versenyzőt, aki megjavíthatja a fennálló időrekordot.

Nem tévedtek, ráadásul a KSI kiválósága nem is akármennyivel döntötte meg a csúcsot: a korábbi legjobb időeredmény 0.70 másodperc volt, ezt írta át 0.476 másodpercre.

"Először csak szórakozásból próbálkoztunk meg ezzel a kihívással. Aztán láttam, hogy az időeredményeim jobbak, mint bárkié, a többiek meg biztattak, hogy álljak oda a hivatalos mérésre is. A több mint száz próbálkozó közül az első idővel kerültem be a legjobb ötbe, vagyis a döntőbe, majd ott is sikerült a leggyorsabbnak lennem"

- mondta Nagy.

A vb-n a formagyakorlat versenyszámban indult 23 éves fiatalember ezzel kivívta a jogot, hogy Guinness Rekord-kísérletet hajthasson végre. Küzdőállásból fényjelzésre kellett szabályos, hátsó lábas köríves rúgással eltalálnia egy célpontot.

"Lemértek mindent, a magasságomat, hogy milyen távol álljak és milyen magasan legyen a célpont. Nem volt szabad bemozdulni. Három szabályosat kellett rúgnom egymás után, ezek átlaga lett a hivatalos idő. Aztán visszanézték az egészet videón, hogy minden megfelelt-e a szabályoknak."

Nagy Botond a helyszínen diplomát is kapott a földkerekség leggyorsabb rúgásáról. Ugyanakkor a küldöttség azt is megígérte neki: elküldik a hivatalos dokumentumot a csúcsról, akárcsak azt a Guinness Rekordok könyvet, amelyikben már ő is benne lesz.