7 éves gyerekek is küzdhetnek a sporttörténeti győri Kick-box Eb-n

2019.08.25. 15:10 Módosítva: 2019.08.25. 15:10

Hétfőn kezdődik Győrben a korosztályos kick-box Európa-bajnokság. Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke az Utanpotlassport.hu-nak adott vasárnapi nyilatkozatában kiemelte, hogy a sportág történetének eddigi legnagyobb korosztályos Eb-je lesz a mostani.

Mint azt Király István, az európai kick-box szövetség elnöke korábban elmondta, a győri Eb-n 35-40 ország 2000 kick-boxosa indulhat el, míg két éve Szkopjéban még csak 1400-an vettek részt a kontinensbajnokságon.

Mindez annak köszönhető, hogy most először mutatkozik be világversenyen a gyermek korosztály. Győrben a pointfighting szabályrendszerben már a 7-9 évesek is küzdhetnek majd.

A tornán a legmagasabb korosztály felső korhatára 18 év, a versenyzők – természetesen lányok és fiúk egyaránt  – valamennyi szabályrendszerben nevezhetnek, a küzdelem mellett formagyakorlatban is osztanak érmeket az Eb-n.

Tévedés volna viszont az hinni, hogy az említett 7-9 éves gyerekek formagyakorlatban indulhatnak az Eb-n. Az úgynevezett "point fighting" egymás elleni küzdelmet takar, ami során az ellenfelek kontrollált, a másik fején vagy törzsén elhelyezett, maximum félerővel végrehajtott ütésekkel és rúgásokkal szerezhetnek pontot.

A puszta érintés, simítás vagy lökés ugyanakkor nem ér pontot, az ütésnek vagy rúgásnak megfelelő erővel kell eltalálnia az ellenfelet.

Galambos Péter előzetesen nem akart a magyar éremesélyekről nyilatkozni, inkább a sportág nagy álmáról, az olimpiai sportággá válás reményéről beszélt. „Még nem vagyunk az olimpia műsorán, sem a játékokra meghívott sportág, de reménykedünk, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpián már ott lehetünk, és vélhetően a mostani győri Eb-n már itt is van az a kisgyerek, aki kilenc év múlva képviselheti a magyar színeket” – mondta a sportvezető, hozzátéve, hogy – „Nagyon szeretném, ha az egész rendezvény minden különösebb probléma meg sérülés nélkül, zökkenőmentesen menne le, és véletlenül sem érne baj senkit”.

Bár Galambos nem tippelt a várható magyar eredményekre, de nem tartotta kétségesnek, hogy sikeres Európa-bajnoki szereplést tudhat majd magáénak a sportág.

 Az Eb fővédnöke Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Borkai Zsolt, Győr polgármestere.