McGregor visszatért, és 40 másodperc alatt, soha nem látott módon semmisítette meg ellenfelét

2020-01-19T053554Z 871971000 NOCID RTRMADP 3 MMA-UFC-246-MCGREGO
2020.01.19. 08:16
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezték Las Vegasban a UFC 246 gálát, melyen az MMA legnagyobb sztárja több mint egy év, számos balhé és visszavonulási terv után tért vissza a küzdőtérre. Conor McGregor az amerikai közönségkedvenc Donald „Cowboy” Cerronét ritkán látott unortodox technikát is bevetve, 40 másodperc alatt megsemmisítette.

A UFC 246-os gálája már hetekkel az első ütésváltás előtt megmutatta, hogy miért Conor McGregor a legnagyobb sztár. A világ vezető MMA-szervezetének vegasi nagygáláira szokták hagyni a legizgalmasabb párosításokat, a legtöbb címmeccset, 2019 utolsó ilyen eseményén is csak kapkodtuk a fejünket a világbajnok-jelöltek és bajnokok láttán. Ehhez képest a UFC 246-ra nem erőltették meg magukat a szervezők, a meccsek többsége nem tűnt kihagyhatatlannak. És bár Sodiq Yusuff, Nasrat Haqparast, vagy Diego Ferreira egyaránt nagyon izgalmas tehetségek, mégsem olyanok, akikért a nézők habozás nélkül kicsengetik a 65 dolláros pay-per-viewt (igen, alapból 20 ezer forintba kerül egy legális közvetítés a tévére), a gálán fellépő korábbi világbajnokok, Holly Holm vagy Anthony Pettis pedig már régesrég nem számítanak húzóneveknek.

De a szervezők akár egy csapat wyomingi kamionsofőrt is simán egymásnak ereszthettek volna, hiszen a főmeccsre már leszerződött Conor McGregor, úgyhogy garantált volt a kasszasiker.

Az ír Habib elleni vereségéből, morális-sportemberi lezülléséből való visszatérésének hosszú promóciós kampánnyal ágyaztak meg, ráadásul a népszerű Donald „Cowboy” Cerone személyében egy, a látványt és McGregor esélyeit tekintve egyaránt optimális ellenfelet találtak. 

Cerrone ugyanis egyszerre látványos, veszélyes, és mégis nagyon verhető ellenfél. A coloradói letisztult kick-boksz kombinációi mindig magukban hordozzák egy kiadós fejrúgás ígéretét, de közben Cerrone nem egy kifejezetten agresszív, ellenfelének lélegzetvételnyi időt sem hagyó bunyós, mint Habib Nurmagomedov, Tony Ferguson vagy Kamaru Usman. 33 UFC-meccse alapján Cerrone pont azokon a területeken tűnt sebezhetőnek, melyek McGregor erősségeinek számítanak.

Ennek ellenére senki nem számított arra, hogy az ír alig több mint fél perc alatt megsemmisíti ellenfelét.

McGregor a kezdő gongszó után azonnal egy kemény balegyenessel (ami esetében hátsó kezes ütést jelent) rontott Cerrone-ra, aki kitért az ütés elől. A két bunyós összekapaszkodott, azonban az ír ekkor egy váratlan technikát húzott elő a tarsolyából:

a vállával kezdte sorozni ellenfele orrát.

Cerrone azonnal elkezdett vérezni, talán el is tört az orra. Az amerikai láthatóan megzavarodva - utólag azt nyilatkozta, hogy „soha nem tapasztaltam még ilyet” - vált ki az összekapaszkodásból. De McGregor nem hagyott neki időt arra, hogy összeszedje magát, és előbb egy bal köríves rúgással, majd pedig bal kezével is fejen találta.

Cerrone összekucorodott, innen pedig már nem volt felállás: McGregor néhány ütést mért még rá, a bíró pedig gyorsan közbeugrott, és véget vetett a meccsnek. Az ír teljesítményében különösen a vállal végrehajtott ütés volt lenyűgöző. Az MMA-ban az oktagon falánál az egymás kezét fogó-blokkoló ellenfelek (például a félnehézsúly bajnoka, Jon Jones) néha valóban szokták vállal morzsolgatni a másik fejét, de nyílt terepen, ilyen magas szinten és ilyen pusztító módon végrehajtva még soha nem láttam ezt a technikát.

RespectfulLeadingHellbender-size restricted.gif

Conor McGregor az alig 40 másodperces technikai KO után sportszerűen gratulált ellenfelének, majd pedig eufóriában nyilatkozott; győzelmét édesanyjának és az "ír embereknek" ajánlotta. Győzelme esetére a UFC vezetője, Dana White már megígérte neki, hogy megmérkőzhet a Ferguson-Habib meccs győztesével (melynek már csak azért sincs értelme, mivel a mostani meccset nem a könnyűsúlyban, hanem váltósúlyban vívta, de hát McGregorról van szó), de az ír a rá jellemző arcoskodásával kijelentette: "Jöhet bárki", mire a váltósúly nézőtéren ülő nagyágyúi, Jorge Masvidal és Kamaru Usman „Jól van, öcsi!”-fejjel mosolyogtak.

(Borítókép: Conor McGregor visz be egy térdrúgást Donald Cerrone-nak az UFC246 gálán Las Vegasban. Fotó: Mark J. Rebilas / Reuters)