Elszenvedte első vereségét Borics Ádám

GettyImages-1196415095
2020.01.26. 06:34
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban mérkőzött a legnagyobb magyar MMA-tehetség, Borics Ádám a Bellator pehelysúlyú (65 kilós) Grand Prix-jének negyeddöntőjében az amerikai Darrion Caldwell ellen. Azonban a magyar nem tudta semlegesíteni ellenfele klasszis birkózótudását, Caldwell előbb a földre vitte Boricsot, majd könyökütésekkel megpuhítva őt, hátsó fojtással kényszerítette feladásra.

A világ második legrangosabb szervezetének a kaliforniai Inglewoodban megrendezett gáláján Boricsék küzdelme vezette fel a főmeccset, melyen a szervezet női pehelysúlyú bajnoka, Julia Budd fogadta a UFC-ből a Bellatorba igazoló női MMA-legendát, Cris Cyborgot (aki egyébként szokásához híven brutális verést mért Buddra).

A Bellator 2019 őszén indította el az MMA-ban úttörő kezdeményezésnek számító 16-os pehelysúlyú Grand Prix-jét. Erre Borics az egyik legnagyobb amerikai tehetségnek tartott Aaron Picó elleni látványos KO-jával váltotta meg a belépőjegyét, az első fordulót pedig az egykori világbajnok Pat Curran magabiztos legyőzésével abszolválta.

Ahogy arról a meccs beharangozójában is írtam, a 14-3-as mérleggel az oktagonba (ez a nyolcszögletű „ketrec“ becsületes neve) lépő Caldwell elsősorban mozgékonysága, kiváló birkózótudása, és lankadatlan nyomásgyakorlása miatt jelentett komoly kihívást az elsősorban állóharcára alapozó Borics számára. A magyar bunyósnak ráadásul a bajnoki meccsekre kiírt, ötször öt perces maratonra kellett készülnie, ami a korábbi harmatsúlyú bajnok Caldwell számára viszont egyáltalán nem volt ismeretlen.

Azonban a meccsre veretlenül, 14-0-ás mérleggel érkező Borics évek óta a világ egyik vezető MMA-klubjában, a floridai Sanford MMA-ben (korábbi nevén Hard Knocks 365), több egykori és jelenlegi világbajnokkal együtt készült Caldwell ellen, és a meccset is nyugodtan kezdte.

A fordított felállású Caldwellt több combrúgással, és egy horogütéssel is eltalálta, azonban jöttek az amerikai szokásos lendületes, kaszáló rúgásai, melyek elől a magyar reflexszerűen az oktagon falához hátrált. Így azután amikor a klasszis birkózó Caldwell bevetette magát Borics csípőjére, a magyar versenyzőnek már nem volt tere a védekezéshez, és az amerikai simán földre is vitte őt. Mondjuk Borics pozíciója a földön fekve sem tűnt nagyon rossznak, mivel Caldwell feje beszorult a magyar versenyző karja alá.

Azonban a patthelyzeten nem Borics, hanem Caldwell tudott saját javára változtatni. Előbb ugyanis kiszabadította fejét a magyar szorításából, majd pedig az oktagon falánál sikerült a magyar háta mögé kerülnie, és egyik lábát beakasztania Borics bokája mögé. Borics az immár tényleg kedvezőtlen, de egyáltalán nem végzetes pozícióban is nyugodtnak tűnt, azonban Caldwell előbb kemény könyökütésekkel bontotta le fedezékét, majd karját gyorsan becsúsztatta a magyar álla alá. És innen már nem volt menekvés,

Caldwell rendkívül szoros fojtásba fogta be Boricsot, aki kénytelen volt feladni a meccset, mielőtt elveszti az eszméletét.

Az amerikai a meccs után sportszerűen megköszönte a meccset Boricsnak, és vigasztalta is a magyar versenyzőt.

Caldwellt a Grand Prix negyeddöntőjében a veretlen, 16-0-ás mérleggel rendelkező A. J. McKee várja, akit szinte minden szaklap a világ tíz legjobb pehelysúlyú versenyzője közé sorol. De Borics számára sincs vége a világnak, hiszen ez még csak az első profi veresége volt, a Bellatorral ősszel kötött szerződéséből is van még hátra két meccse. Ráadásul a Caldwell elleni vereség fizikai értelemben nem tűnt pusztítónak, azaz Borics nem kapott olyan verést, mely után hónapokon keresztül kéne nyalogatnia sebeit. Így azután könnyen lehet, hogy hamarosan újra láthatjuk őt az oktagonban.

(Borítókép:  Jayne Kamin-Oncea / Getty Images)