Kültéri, nagyrészt érintkezésmentes edzéseket javasol a dzsúdószövetség

2020.05.09. 13:50 Módosítva: 2020.05.09. 13:50

Ugyan dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár korábbi tájékoztatása értelmében május 4-e óta az ország egész területén újra engedélyezett az edzések, illetve a zárt kapus versenyek megrendezése, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) egyelőre nem javasolja a beltéri edzések megtartását – olvasható a szövetség honlapján megjelent állásfoglalásban.

A május 5-én közzétett írásból kiderült, hogy mivel a rendelet a kontakt sportokkal kapcsolatban nem nyújtott semmilyen iránymutatást, a szövetség vezetése meghozta a saját állásfoglalását. Ennek kulcspontja az volt, hogy az egészségügyi helyzet változatlansága miatt a beltéri edzések helyett az eddig is kiválóan működő otthoni edzések mellett a kültéri edzések megtartását javasolják. Ennek feltételei a szövetség tájékoztatása szerint a következők:

  • Kerülni kell a felesleges közvetlen testkontaktust (érintések, kézfogás, öklözés, pacsi). Amikor csak lehet, mindenkitől legalább másfél-kétméteres távolságot szükséges tartani.
  • Fontos a saját arc, szem, száj érintésének a kerülése.
  • Köhögés-tüsszentés hatékony elfedése zsebkendővel, kézzel, könyökhajlattal.
  • Minden sporteszköz, segédeszköz, karbantartó eszköz kizárólagosan személyes használata, továbbá fertőtlenítése a használat előtt és után.
  • Legalább húsz másodperces, minden területre kiterjedő kézmosás és a szárazra törölt kézen fertőtlenítés minden étkezés előtt és után, minden mosdóhasználat után, valamint minden köhögést és tüsszentést követően.
  • Pozitív teszt esetén pedig a kontaktok feltérképezésével, másik sportág, érintett egészségügyi személyzet listájával azonnal értesíteni kell a szövetséget.

Ezek közül egyértelműen az első pont a legérdekesebb, közvetlen kontaktus nélkül ugyanis elég nehéz küzdeni – bár korábban már kiderült, hogy nem lehetetlen. Viccet félretéve persze több mint valószínű, hogy a mostani iránymutatással egyszerűen annyi változott, hogy az egyéni erőnléti edzések helyett mostantól csoportosan is lehet majd ilyesmiket végezni, a küzdelemre pedig még várni kell a sportolóknak.

Az MTI emlékeztetett arra, hogy a sportág csaknem két hónappal ezelőtt, március első napjaiban állt le a járvány miatt, a legutóbbi magyarországi verseny március 7-én a szolnoki serdülő diákolimpia, a Bíber Pál-emlékverseny volt. Azóta csak a topversenyzők kaphattak engedélyt az edzőtermek látogatására, és ők is csak egyéni edzéseket végezhettek. A válogatott keretek első edzőtábora az MJSZ tervei szerint május második felében lesz Tatán.