Koronavírusban meghalt a veretlen UFC-világbajnok, Habib Nurmagomedov apja

2020.07.05. 09:52

Péntek este egy moszkvai kórházban meghalt Abdulmanap Nurmagomedov, korunk egyik legnagyobb MMA-bunyósának, Habib Nurmagomedovnak az édesapja, egyben sportpályafutását is meghatározó mentora.

Az 57 éves dagesztáni mesteredző haláláról szóló hírt először a családdal kiváló viszonyt ápoló csecsenföldi kormányzó/hadúr Ramzan Kadirov közölte Telegram-oldalán, de azóta több más sportlap is megerősítette. Kadirov egyébként maga is átesett a fertőzésen, korábban viszont a rá jellemző visszafogottsággal deklarálta, a vírussal fertőzöttek „rosszabbak a terroristáknál”, és „meg kellene őket ölni”.

A férfit áprilisban szállították a Kaukázusban található, Oroszországhoz tartozó Dagesztánból egy moszkvai katonai kórházba, miután tüdőgyulladás-, illetve influenza-szerű tünetek miatt ágynak esett. További vizsgálatok után kiderült, hogy koronavírus-fertőzésről van szó. És bár Abdulmanap egy sportos életet élő ötvenes férfi, állapota mégis egyre romlott; agyvérzést kapott, utána pedig egy életmentő műtétet követően mesterségesen előidézett kómában tartották. És bár azóta Habib maga is azt nyilatkozta, hogy apja jobban van, agyi funkciói mégsem álltak helyre, és nem ébredt fel a kómából.

A muszlim vallású mesteredzőt szülőfalujában temetik el, de az Oroszországot – a régiót különösképpen – sújtó járvány miatt a ceremóniára csak a legszűkebb családi kör hivatalos. A hírre számos híres MMA-bunyós és edző nyilvánította részvétét, köztük John Kavanagh, a Habibbal ellenséges viszonyban lévő (bár ezt nála soha nem lehet tudni) Conor McGregor edzője is:

A küzdősportok zsenije volt és rengeteg feltörekvő harcost inspirált.

Persze nagy kérdés, Abdulmanap halála mennyire nyomja majd rá a bélyegét az utóbbi meccsein lehengerlően magabiztos Habib Nurmagomedov teljesítményére. Az Ultimate Fighting Championship könnyűsúlyú (70 kilós) veretlen bajnoka Conor McGregor tavalyelőtti, illetve Dustin Poirier tavalyi megsemmisítését követően valamikor augusztusban vagy szeptemberben mérkőzik meg új kihívójával, a Tony Fergusont legyőző Justin Gaethje-vel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport