Talmácsi Gábor utolsó lett, de jól ment

2009.06.27. 13:51 Módosítva: 2009.06.27. 18:36
Az élete második Moto GP-versenyén induló Talmácsi Gábor nagyon jól rajtolt az asseni Holland Nagydíjon, több körön keresztül sikerült maga mögött tartania négy riválisát. Végül így is utolsó lett, de látszott, hogy lassan megszokja a 800 kcm-es Hondát. A futamon Valentino Rossi 100. diadalát aratta.

Második Moto GP-futamát kezdi Talmácsi Gábor. A magyar versenyző még mindig rendre az utolsó, 19. helyen végez az edzéseken, de időeredményét folyamatosan javítva közelít a mezőnyhöz. Óriási siker lenne, ha sikerülne valakit megelőznie, minimális célja, hogy első versenyéhez hasonlóan végigmenjen a versenytávon.

A rajtsorrend: 1. Valentino Rossi Yamaha, 2. Dani Pedrosa Honda, 3. Jorge Lorenzo Yamaha, 4. Casey Stoner Ducati, 5. Colin Edwards Tech 3 Yamaha, 6. Loris Capirossi Suzuki ... 19. Talmácsi Gábor Scot Honda.

Száraz az aszfalt Assenben, valószínűleg a futam alatt sem lesz eső.

1. kör: Talmácsi megelőzte Takahasit, a 18. helyen jött el. Az élen Pedrosa, de gyorsan megelőzi Stoner. Talmácsi az első kör közepén a 15. helyre jön fel.

2. kör: Rossi az élen, Stoner a második, máris kezd szétszakadni a mezőny. Öten léptek meg. Talmácsi továbbra is a 15. helyen motorozik.

4. kör: Lorenzóé a leggyorsabb kör, az élen továbbra is Rossi megy, Stoner, Pedrosa és Lorezno üldözi. Talmácsi tartja 15. helyét.

5. kör: A vezető négyes meglépett, Dani Pedrosa egy kanyarban hibázott, kicsúszott, nem tud visszajönni.

6. kör: Lorenzo megelőzi Stonert, már ő üldözi Rossit. Talmácsi 14. helyen áll, maga mögött tart 4 ellenfelet.

7. kör: Rossi másfél mp-el vezet. Talmácsi visszaesett a 16. helyre, de tartja magát a hátsó bolyban.

8. kör: Rossi egyre jobban leszakítja Lorenzót és Stonert, Talmácsi továbbra is 16.

Rossi motorozik

10. kör: Rossi megdöntötte a pályacsúcsot, nagyon veri a mezőnyt. Talmácsi 3 tizeddel vezet üldözői előtt, tartja magát.

11. kör: Takahasi megelőzte Talmácsit. Az élmezőnyben kezdenek eldőlni a fontos kérdések, Rossi utolóérhetetlennek tűnik.

12. kör: Lorenzóé a leggyorsabb kör, hozott Rossin, de az olasz még mindig nagyon vezet. Talmácsi utolsó előtti.

13. kör: Dovizioso technikai hiba miatt kiesett, Talmácsi visszaesett az utolsó helyre.

14. kör: Rossi, Lorenzo, Stoner, Edwards az első négy sorrendje, Talmácsi a 15. helyen áll, egyre jobban leszakad a mezőnytől.

16. kör: Lorenzo hozott egy keveset Rossin, de az olasz még mindig több mint egy másodperccel vezet.

17. kör: Rossi növelni tudta előnyét, 1,7 mp-cel vezet, mögöttük Stoner és Edwards nagyon leszakadt. Talmácsi továbbra is a 17. helyen motorozik.

18. kör: Rossi 4 tizedet adott egy kör alatt Lorenzónak, újra jelentős előnnyel vezet. Talmácsi nagyon leszakadt a mezőnytől.

18. kör: A 6. helyért nagy csata folyik, Kallio, Hayden és De Puniet harcol. Az élmezőny változatlan: Rossi, Lorezno, Stoner, Edwards a sorrend.

20. kör: 3,3 mp-cel vezet Rossi, Lorenzo 12-t ad a 3. Stonernek.

21. kör: Rossi 4 mp fölött, ha nem esik el, megnyeri a futamot, közben Lorenzo is 17 mp-cel vezet, a dobogón már nem valószínű változás. Talmácsi a 17., utolsó helyen jön.

22. kör: Canepa és Hayden ugyanazt a kanyart rontotta el ugyanúgy, de mindkét versenyző vissza tudott jönni a pályára.

23. kör: Csak a 6. helyért folyik komoly verseny. Az élen motorozók megelőzték Talmácsit.

24. kör: A 100. Moto GP-sikeréért hajtó Rossi magabiztosan vezet, Kallio közben visszavette a 6. helyet az 5 motorból álló bolyban.

25. kör: Rossi, Lorenzo, Stoner, Edwards a sorrend, az élmezőny többeket lekörözött.

26. kör: Valentino Rossi megnyerte a Holland Nagydíjat, ezzel 9 ponttal vezet a világbajnokságon. Lorenzo 2., Stoner a 3., Mika Kallio az utolsó körben csúnyát esett.

Valentino Rossi ünnepel

Talmácsi Gábor a 16., utolsó helyen fejezte be a futamot. A magyar versenyző kiváló rajtjának köszönhetően 4 ellenfelét is megelőzte, és több körön keresztül tartotta magát. Rutintalanságának köszönhetően a futam felénél visszaesett az utolsó helyre, de második versenyén is végigment.

Rossi egy transzparenst feszített ki a szurkolói előtt, amelyen mind a 100. győzelméről készült kép szerepelt.