2010 őszén lesz Moto GP-futam Sávolyon?

MTI/Index
2009.07.07. 12:05
A 90 milliós, kétszer halasztott beruházás csaknem felét, 40 millió eurót a Magyar Fejlesztési Bank fedezi, a szerződést szeptember 1-jéig kell aláírni.

Vicente Cotino Escriva, a Sávoly mellé tervezett Balatonringet kivitelező spanyol Sedesa csoport elnöke szerint várhatóan 2010 szeptemberének utolsó előtti vasárnapján lesz az első gyorsaságimotoros-világbajnoki futam a pályán.

A beruházás teljes költsége megközelítőleg kilencvenmillió euró lesz, ebből negyvenmilliót a Magyar Fejlesztési Bank fedez. A hitelfelvétel tárgyalási folyamata jelenleg is zajlik, szeptember 1-jére kell aláírni a szerződést.

"Eddig mintegy hatmilliárd forintot költöttünk, az első fázison vagyunk túl, a munkálatok mintegy a tíz százalékát végeztük el." A 2007-es világbajnokság utolsó versenyén, a valenciai vb-futamon körvonalazódott a Balatonring megépítésének terve. Eredetileg úgy volt, 2009 szeptemberében már megrendezhetik a Magyar Nagydíjat.

"A körülmények, a területvásárlás, a különböző engedélyek nem tették lehetővé, hogy már az idén futam legyen a Balatonringen. Ezért fel kellett függesztenünk az építkezést, így csak egy évvel később lesz az első vb-futam a Balatonringen."

A SEDESA elnöke elmondta, a világbajnokság jogtulajdonosa, a Dorna július végén teszi közzé a 2010-es vb menetrendjét, ebben már pontos dátummal szerepel majd a jövő évi Magyar Nagydíj. Szeptember utolsó előtti vasárnapja 19-ére esik.

"Lehetőségként 2010 május is felmerült. A Dorna előjegyzésében azonban első futamként mindig is a szeptemberi dátum szerepelt. A projekt megvalósításához legalább tíz-tizenegy hónapra van szükségünk, ezért jövőre csak szeptemberben lehet verseny a Balatonringen. A későbbiekben természetesen majd más időpont is szóba kerülhet."

A szervezők szerint a magyarországi viadalra 110-140 ezer néző is jöhet, a tv-közvetítések miatt közel kétszáz ország több mint 300 millió háztartásában nézhetik a sávolyi futamot. A résztvevők, a csapattagok és a szurkolók helyszínenként közel 80 millió eurót költenek el, ezért - megfelelő szervezés esetén - az idegenforgalmi bevételek is jelentősen növekedhetnek.

A gyorsaságimotoros-világbajnokságnak 2010-től otthont adó sávolyi pálya kiszolgáló létesítményeivel együtt a közelmúltban kapta meg az építési engedélyt. Az építkezés megkezdéséhez már csak a Magyar Fejlesztési Bankkal kell megállapodni. Információink szerint ha az MFB a hitelígérvényt kiadja, a spanyol beruházó a végleges hitelszerződés megkötése előtt, a rendelkezésére álló önerő felhasználásával azonnal megkezdi az építkezést.

A Balatonringen eredetileg 2009. szeptember 20-án rendezték volna az első Magyar Nagydíjat, de a gazdasági válság és a finanszírozás szervezésének lassúsága miatt először 2010 tavaszára, majd most a jövő év őszére halasztották.