Németh Balázs: Mostantól ezt várják tőlem

2009.08.17. 14:00 Módosítva: 2009.08.17. 14:00
A Talmácsi Gábor 250 kcm-es helyére szerződtetett Balatonring-pilóta pályafutása első pontjait szerezte a brünni Cseh Nagydíjon, műtött kezének fájdalma sem akadályozta. Az indianapolisi pályát nem ismeri.

Németh Balázs 14. lett a gyorsaságimotoros-világbajnokság vasárnapi Cseh Nagydíján 250 kcm-ben. A Balatonring 21 éves pilótája a 18. helyről indult, nem körözték le, pályafutása első két vb-pontját szerezte.

"Már régóta vártam, hogy megszerezzem az első világbajnoki pontjaimat. A rajtot sokat gyakoroltam, remekül sikerült, meg tudtam őrizni a pozíciómat. Előztem néhányat, az első kör után már 15. voltam, körönként fél másodperccel voltam gyorsabb az üldözőknél."

ASPARHUNGPENGLA2009-01

Németh kiegyensúlyozottan ment, pedig a verseny nagy részében egyedül motorozott, előtte és mögötte nem volt senki, leintés után a magyar szurkolók előtt örömében elfüstölte a gumiját.

"A végére kissé fájt a műtött kezem, de ez már nem befolyásolta a végeredményt, nem zavart. A lemezt fél évre tették bele, ebből még 4 hónap van hátra, szezon végén veszik ki a rögzítést. A következő verseny két hét múlva Indianapolisban lesz, a pályát nem ismerem, videózással, a pályarajz tanulmányozásával, szimulátorral készülök."

A Talmácsi Gábor helyére szerződtetett Németh még szokja a motort, a beállítások jók, féktávokon és a kigyorsításoknál tud faragni a köridőkből. A csapat nagyon örült a brnói eredménynek, "a csapatfőnök viccesen megjegyezte, mostantól ez az alap, ezt várják tőlem. Meglátjuk."

A versenyt az időmérőn is legjobb olasz Marco Simoncelli nyerte, nagy csatában megelőzve honfitársát, a Team Toth-os Mattia Pasinit, a spanyol Alvaro Bautista lett a harmadik. A másik magyar, Tóth Imre 17. volt

A 125 kcm-eseknél a spanyol Nicolas Terol győzött, a pontversenyben vezető honfitársa, Julian Simón, illetve az olasz Andrea Iannone előtt. A Moto GP-t Valentino Rossi nyerte, Talmácsi utolsó, 13. lett, de ezzel is szerzett három pontot.