Stoner visszatért, Rossi kezében a vb

2009.10.18. 08:37
Az ausztrál meggyógyult, nyert hazájában az olasz előtt, akinek riválisa, Lorenzo már az első kanyarban bukott. Talmácsi 13. lett, Simón a 125 világbajnoka.

Közel fél év után nyert újra Moto GP-futamot Casey Stoner, amikor vasárnap megnyerte az Ausztrál Nagydíjat. A hazai pilóta gyomorbetegség miatt két hónapot, három nagydíjat hagyott ki, két hete indult újra, Phillip Island-en ismét régi formájában motorozott.

Az első helyről indulva a második körben megelőzte Dani Pedrosát, majd a célig vezetett. Csak Valentino Rossi tudott vele menni, a spanyol hamar lemaradt, harmadik lett, a másik vb-esélyes, Jorge Lorenzo bukott.

Rossi csapattársa nem rajtolt jól, az első kanyarban megpróbált visszahozni néhány helyet, de elfékezte magát, és Nicky Hayden motorjának ütközött. Az amerikai egyenesen kiment a kavicsba, ő megpróbált befordulni, de megcsúszott, nagyot esett.

Stoner verhetetlen volt, az olasz a hajrában belenyugodott a második helybe, amivel 38 pontra növelte előnyét Lorenzo előtt.

Már csak két futam van hátra a világbajnokságból, 50 pontot lehet szerezni, ha Rossi egy hét múlva, Malajziában legalább negyedik, megszerzi 9. vb-címét.

Stoner idén harmadszor, a Moto GP-ben tizenkilencedszer, összesen huszonhatodszor nyert futamot, megerősítette vb-3. helyét.

Talmácsi Gábornak csendes versenye volt, Niccoló Canepa visszalépésével, Lorenzo esése után már pontszerő lett, végül 13.-ként futott be. A sérült géppel motorozó, lekörözött Haydent, és az áthajtásos büntetéssel sújtott James Toselandet előzte meg.

„Végre versenyben voltam, akadtak előzéseim, csatáznom kellett – idézte Talmácsi értékelését a csapata. – Az egyik kanyarban elváltottam magam, épp hogy nem mentem le a pályáról. Nagy előrelépésnek érzem a mai versenyt, úgy gondolom, hogy a következő nagydíjon, Sepangban még jobb eredményre lehetünk képesek.”

A 125-ösök között már most eldőlt a csata, Julian Simón nyert, és bebiztosította első címét. 250-ben eső miatt rövidített versenyt futottak, Marco Simoncelli győzelmével megtartotta esélyét a címvédésre. A jobbik magyar, Németh Balázs 16., Tóth Imre 18. lett.

„A rajtom egész jól sikerült, próbáltam elmenni az előttem haladó bollyal, ami egy ideig sikerült is, de aztán leszakadtam, és a mögöttem haladók is beértek – összegzett csapata közleménye alapján Németh. – Kicsit csalódott vagyok, hogy nem jött össze a pontszerzés, ezért Malajziában már az első edzésen megpróbálok rátapadni a mezőny első felére.”