Római leletekre épül a Balatonring

2010.02.09. 14:25 Módosítva: 2010.02.09. 14:25
A III-IV. századi bennszülött telep maradványait nem megtartandóak, a leleteket kiemelik, dokumentálják, lefényképezik, majd a területet beépítik.

Egy, a Kr. u. III-IV. századból származó római kori bennszülött telep maradványait tárták fel a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei a Somogy megyei Sávolytól délre épülő Balatonring területén végzett ásatáson. Földbe mélyített szabálytalan és téglalap alakú házak, tároló- és hulladékgödrök, kutak, szabadtéri tűzhelyek, kenyérsütő és kerámiaégető kemencék, cölöplyukak, árkok, csontvázas sírok kerültek elő a leendő MotoGP-pályaterületén.

A régészek fémkeresővel is vizsgálták a területet, 700-800 darab fémleletet találtak. Ezek többsége érme, nagy részük Sisciában (mai Eszék), a III. század közepe és a IV. század vége között készült.

„Igazán érdekes lelet egy - feltehetően a Mithras-kultuszhoz kapcsolódó - bikát ábrázoló átlyukasztott érme, melyet valószínűleg egy helybeli, bennszülött lakos viselhetett. A fémleletek között megemlíthetők még a hagymafejes és madár alakú fibulák (ruhakapcsok) is.

A telep lakóinak kiterjedt kapcsolatára utalnak az import kerámialeletek - egyebek között előkerült egy pohár, melynek oldalán lépegető páva látható, valamint egy bepecsételt, levélmintás tál” - áll a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat közleményében.

Belényesy Károly, a KÖSZ régészeti igazgatója elmondta, a római telep beépül.

„Itt általában olyan emlékek kerültek elő a földből, amelyek nem megtartandóak - hulladékgödrök, kemencetöredékek, olyan telepnyomok, amelyek nem épített környezetre utalnak. Akkor őriznénk meg - erre egyébként kötelez is minket a jogszabály -, ha valódi épített környezetről lenne szó: tehát egy kőből emelt épület maradványait tárnánk fel, egy mozaikpadlót, vagy olyan típusú leletet, amely építészetileg is értékelhető. Ezek általában ennél kevésbé jelentős maradványok” - magyarázta az igazgató.

A feltárt leletanyagot megfelelő dokumentálás után kiemelik, majd lerajzolják, lefényképezik.

„Hitelesen és korrekten dokumentáljuk, geodéziailag megmérjük a helyüket, majd utána beépítjük a területet. Ezt az ásatást azonban virtuálisan bármikor vissza tudjuk építeni. A leleteket kezeljük, feldolgozzuk, rendszerezzük, megírjuk a történetüket, úgy a tárgyakét, objektumokét, mint magát a területét” - összegezte Belényesy Károly.