Törölték a sávolyi Moto GP-futamot

2010.03.18. 18:18
A Balatonring nem épül meg időre, Sávoly helyett a spanyol Aragonban lesz a szeptember 19-i futam. Másodszor vette ki a nemzetközi szövetség a naptárból a magyar futamot.

A Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) törölte a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei versenynaptárából a szeptember 19-re kiírt sávolyi Magyar Nagydíjat, helyére egy újabb - negyedik - spanyolországi futamot iktatott be.

A FIM honlapjának csütörtöki közleménye szerint a magyarországi verseny azért marad el, mert a Balatonringet nem tudják időre felépíteni. Sávoly helyett Aragonban lesz majd a szeptemberi futam. 

Az állam 15,3 milliárd forint hitelt nyújtott volna a pálya megépítéséhez, de mivel pénteken kiderült, az MFB ezt biztosan nem folyósítja, a beruházó Sedesa nem tudja megépíteni a pályát.

Szlovákiában a sávolyihoz hasonló pálya harmadannyi pénzből épült meg, a magyart nem lehetett volna gazdaságosan működtetni.

A magyar állam és a magát Magyarország 10. leggazdagabb emberének beállító, csalásért korábban jogerősen elítélt Kovács Bence János által képviselt Sedesa csoport közötti kapcsolatnak ezzel vélhetően vége.

A Magyar Turizmus Zrt. 10 év alatt 20 milliárd forintot fizetett volna a verseny rendezési jogáért, ez így megmarad.

A pálya építését Bajnai Gordon, akkori nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter jelentette be, 2008. július 23-án. Bajnai hozzátette, 2009 szeptemberétől minimum öt éven keresztül házigazdája lesz a gyorsaságimotoros-világbajnokság egyik futamának a Balatonringen.

Az alapkőletételre 2008. november nyolcadikán került sor, Vicente Cotino, a Sedesa Csoport elnöke elmondta: terveik szerint jövő júliusban-augusztusban már 80-90 százalékban kész lesz a Balatonring. A földmunkák azonban csak 2009. április 17-én kezdődtek.

A gyorsaságimotoros-vb módosított versenynaptára:

április 11. - Katari Nagydíj, Losail - éjszakai futam
április 25. - Japán Nagydíj, Motegi
Május 2. - Spanyol Nagydíj, Jerez
Május 23. - Francia Nagydíj, Le Mans
Június 6. - Olasz Nagydíj, Mugello
Június 20. - Brit Nagydíj, Silverstone
Június 26. - Holland Nagydíj, Assen - szombati futam
Július 4. - Katalán Nagydíj, Barcelona
Július 18. - Német Nagydíj, Sachsenring
Július 25. - Amerikai Nagydíj, Laguna Seca - csak MotoGP
Augusztus 15. - Cseh Nagydíj, Brno
Augusztus 29. - Indianapolis
Szeptember 5. - San Marinó-i Nagydíj, Misano
Szeptember 19. - Aragon (Spanyolország)
Október 10. - Malajziai Nagydíj, Sepang
Október 17. - Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
Október 31. - Portugál Nagydíj, Estoril
November 7. - Valencia