Zoltán
-4 °C
9 °C

Magyar cégek fejezhetik be a Balatonringet

2010.09.13. 09:45
A pályát építő Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-ben alapvető változások mentek végbe.

Egy magyar vállalkozásokból álló konzorcium fejezné be a sávolyi motorversenypálya építését, elméletben jövőre akár megrendezhetnék a gyorsaságimotoros-világbajnokság magyar futamát. Az üzemeltetés továbbra is a spanyol érdekeltségű Balatonring Kft. birtokában maradna - értesült a Napi Gazdaság.

A lap megkeresésére sem a spanyol beruházó Grupo Milton Zrt. képviselője, Mervó József, sem a Balatonring Kft. elnöke, Csobánczy Gábor nem reagált. A cégnyilvántartási adatokból kiderül, hogy a pályát építő, a földmunkákba, infrastrukturális fejlesztésekbe eddig körülbelül 5-6 milliárd forintot invesztáló Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-ben alapvető változások mentek végbe.

Az 1,2 milliárd jegyzett tőkéjű cégből tavaly év végén kiszállt a Grupo Milton, helyét a valenciai székhelyű Worldwide Circuit Management SL vette át.

A 90 millió eurós - mai áron több mint 25 milliárd forintos - sávolyi pályaépítés az után állt le, hogy az MFB Zrt. nem folyósított a spanyol befektetőnek 15,3 milliárd forint hitelt, ennek 80 százalékára vállalt volna garanciát az állam. A Magyar Turizmus Zrt. a rendezéshez kapcsolódva 10 év alatt 20 milliárd forintot fizetett volna a verseny rendezési jogaiért.

Az első sávolyi futamot az eredeti terv szerint 2010 szeptember 19-én rendezték volna.