Talmácsi: Sokkolt, és meg sem kérdeztek

2010.12.02. 11:07
A magyar világbajnok csapat nélkül maradt 2011-re, nem érti, a spanyolok miért nem kérdezték meg, hogy személyes szponzorai tudnának-e anyagilag segíteni.

A Talmácsi Gábort novemberben szerződtető Jack&Jones-istálló visszalépett a jövő évi Moto2-es világbajnokságtól. A csapatfőnök Dani Devahive a főszponzor kihátrálását, a bizonytalan anyagi hátteret okolta. A magyar világbajnokot sokkolta a hír.

"Szinte a médiával egy időben értesültem a csapatom visszalépéséről. Jordi Arquer, a csapat egyik vezetője hívott délután azzal, hogy egy rossz hírt kell közölnie velem, miszerint a főszponzor, a Jack&Jones elállt a csapat támogatásától, így nem látják biztosítottnak a jövő évi indulás lehetőségét. Sokkolt a hír. Egyszerűen nem értem, hogy kerülhetett a csapat és általuk én is ilyen helyzetbe. Nagyon meglepett például az is, hogy meg sem kérdeztek arról, hogy esetleg a személyes szponzoraimon keresztül tudnánk-e közösen megoldást találni a kialakult helyzetre."

"Beszéltem csapattársammal, Kenny Noyes-szal is, aki hasonló cipőben jár, mint én. Ő is értetlenül áll a történtek előtt. A jövővel kapcsolatban egyelőre még nem tudok mit mondani, de már a következő lépésen töröm a fejemet, ami megoldáshoz vezethet."

Talmácsi felvette a kapcsolatot a DORNA-val (MotoGP-sorozat hivatalos szervezője), az IRTA-val (MotoGP-csapatok és versenyzők képviseleti szervezete), és már őt is megkeresték olyan csapatok, amelyek 2011-ben ott lesznek a Moto2-ben, de van megkeresés másik sorozatban induló csapattól is. Talmácsi a MotoGP-ben akarja folytatni, viszont a jelenlegi ajánlatok olyanok, melyekhez tőkeerős szponzorok kellenek.

"Már dolgozom a megoldáson. Alig fél nap telt el a csapat bejelentése óta, de máris érkeztek megkeresések más Moto2-es csapatoktól, valamint a Superbike versenysorozat is érdeklődik irántam. Azonban semmit sem szeretnék elkapkodni. Én is felvettem a kapcsolatot az illetékesekkel és bízom abban, hogy mielőbb megoldódik a kialakult helyzet, ami most ugyan valaminek a végét jelentette, de egyúttal valami új kezdete is. A történtek ellenére megnyugtató, hogy a rendelkezésemre álló mérnökök – akiket együtt választottunk ki anno a csapattal – várják a fejleményeket, döntésemet és készek velem együtt folytatni a 2011-es szezont. Azért is fontos ez, mert az idei tapasztalatok alapján kiderült, hogy az egyik fő szempont, a csapat biztos anyagi háttere mellett, hogy milyen szakemberekkel dolgozhatok. Természetesen amint lesznek fejlemények a jövőmet illetően, tájékoztatást fogok adni."

Talmácsinak jelenleg menedzsere sincs, szerződésük lejárt, tíz év után szakított Stefano Favaróval, a motoros 2011-ben maga intézi az ügyeit.

Talmácsi 2000-ben, a Cseh Nagydíjon mutatkozott be, 20. lett. 2005-ben a KTM-mel a harmadik volt a 125 köbcentisek vb-pontversenyében. 2007-ben Apriliával világbajnok, 2008-ban harmadik volt ugyanebben a kategóriában. Tavaly a 250-ben kezdett, a Katalán Nagydíjon már a MotoGP-ben versenyzett. Idén a Moto-2-ben a 6. lett a pontversenyben. Kilencszer nyert eddig futamot, összesen 25-ször állt a dobogón.