Talmácsi egy lépésre a Superbike-tól

2011.01.03. 15:30
Olasz kawasakis istálló hívta meg Malajziába a magyart, akinek ha megfelel a gép, meg is kapja egész évre.

Heteken belül aláírhat Talmácsi Gábor a Superbike-ba, állítja az olasz moto.it, ami Lucio Pedercinivel, a kawasakis Team Pedercini csapatfőnökével készített interjút.

Az expilóta elmondta, január 10-től öt napon át a magyarral tesztelnek Szepangban, és ha mindenki elégedett lesz, leszerződnek a volt 125-ös világbajnokkal.

"Gábort nagyon érdekli a Superbike és a mi csapatunk. Rég óta kapcsolatban vagyunk, már az előtt megkerestük, hogy kihátrált a Moto2-es istállója. A tisztelet kölcsönös, de mivel még sosem ment Superbike-on, azt kérte tőlünk, hagy próbálja ki a szepangi teszten, hogy aztán dönthessen a jövőjéről - mondta Pedercini. - Ha tetszik neki a gépünk, kezdődhet az együttműködés, ami biztosan sikeres lenne, de ha nem fekszik neki a négyütemű 1000 köbcentis, jobb, ha külön folytatjuk. Ha így lenne, Lukas Pesek a kiszemeltünk, a teszt után azonnal döntünk. Mindenesetre a Rolfo-Talmácsi-páros elég erős lenne. Mindketten fiatalok, de már tapasztaltak, a motorozás összes kategóriájában kipróbálták magukat".

Az már biztos, hogy a többszörös 250-es futamgyőztes Roberto Rolfo, aki tavaly még Talmácsi ellenfeleként a Moto2-ben szerepelt, Pedercininél megy 2011-ben. Talmácsi kezdetben húzódozott, a Moto2-ben akart maradni, de legutóbb már kijelentette, a Superbike is komolyan érdekli.

"A 2010-es szezon végén a folytatást a MotoGP sorozatban terveztem, de az időközben bekövetkezett fordulatok miatt nem határolom el magam a Superbike-tól sem. Egyelőre még nem tudok konkrétumokat, de ahhoz, hogy dönteni tudjak, mindenképpen fontosnak tartom, hogy kipróbáljak egy superbike motort. Mindenre nyitott vagyok. A teszt semmi kötelezettséggel nem jár, viszont nagy mértékben hozzájárul a téli motoros edzésekhez, amivel fenn tudom tartani a kondimat. Még nem próbálhattam a ZX-10R típust, így a teszten újabb tapasztalatokkal gazdagodhatok. Ezeknek a motoroknak az ereje hasonló a Moto GP kategóriában használtakhoz, teljesítményük 200 lóerő feletti, az egyenesekben több mint 300 km/h végsebességet érnek el" - adott ki közleményt Talmácsi.

A Superbike versenysorozat a MotoGP után a második legnézettebb bajnokság a motorsportban, népszerűsége egyre növekszik. Világszerte 97 TV-társaságnak köszönhetően 175 országban tudják nézni a Superbike-vb-t. Több ismert versenyző is van a sorozatban sok ex-MotoGP-ssel: Max Biaggi mellett Carlos Checa, Marco Melandri, James Toseland, Chris Vermeulen.

A tervek szerint 2012-ben a MotoGP jelenlegi 800 köbcentis motorjait 1000 köbcentisek váltják, ami a Superbike-ból visszatérő versenyzőknek akár némi előnyt is jelenthet.