Talmácsi Gábort a MOB taníttatja

2011.10.07. 11:54
A világbajnok nem versenyez ebben a szezonban, az Olimpikon Életút Program segítségével levelezőn elkezdte a TF sportszervezői szakát.

Talmácsi Gábornak 2011-re aláírt szerződése volt, de a főszponzor kihátrálása miatt az idényre csapat nélkül maradt.

"Köztudott, hogy mi történt év elején a csapatommal, úgy alakult, hogy 10 év folyamatos versenyzés után nem indultam a világbajnokságon. Idén a felkészülésre és az utánpótlás-nevelésre helyezem a hangsúlyt. Előre nézek, folyamatosan egyeztetek csapatokkal, szponzorokkal. Edzek, motorozok, a táplálkozásra is odafigyelek, hogy formában tartsam magam, a kondíciómmal nincsenek problémáim."

Talmácsi Gábor

- nagydíjak száma: 162
- futamgyőzelmek: 9
- dobogós helyezések: 26
- első rajtkockák: 11
- leggyorsabb körök: 9
- vb-pontok: 1128
- 2007-ben a 125cc világbajnoka, és az év férfi sportolója

Talmácsi állítja, élete legjobb formájában van. "A tréningeken futott köridők is azt mutatják, nincs mitől tartanom. A csapatok is számolnak velem, nem feledkeztek meg rólam, hiszen folyamatosak a tárgyalások, az egyeztetések, tartom velük a kapcsolatot."

Jelenleg a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) sportszervező szakának elsőéves hallgatója levelező tagozaton. "2007-ben, amikor világbajnok lettem Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság akkori elnöke ajánlotta fel a támogatást, de akkor nem volt aktuális. Most, hogy megkezdtem a tanulmányaimat, Borkai Zsolt jelenlegi elnök és az elnökségi tagok egyöntetűen úgy határoztak, hogy nem olimpiai sportág képviselőjeként egyedüliként részese lehetek az Olimpikon Életút Programnak, ezzel is jelezve, mennyire értékelik és elismerik az eddig elért eredményeimet."

tg2

"Az Olimpikon Életút Program a Magyar Olimpiai Bizottság 2002-ben elindított mentorprogramja, hogy felkészítse a sportolókat a civil életre. A MOB egyéni elbírálás alapján pénzügyi segítséget nyújt" - mondja Vajda Krisztina, a program koordinátora. "A felsőoktatásban részt vevő sportolóknak indult, Talmácsi az egyedüli, aki nem olimpiai sportág támogatott sportolója. Az akkori MOB-elnök felajánlását most fogadta el, az olimpiai bizottság elnöksége pedig egyhangúan támogatta a döntést."

"A MOB 27 felsőoktatási intézménnyel van partneri kapcsolatban, olyan is van köztük, mely az élsportolóknak elengedi a tandíjat. A többi iskolában az olimpiai bizottság félévente 60-90 ezer forinttal járul hozzá a tandíjhoz. Talmácsi a legmagasabb hozzájárulást kapja, ez a tandíjának éppen a fele."

"Több mint 100 sportoló tanul a MOB támogatásával, többek között Kammerer Zoltán, a volt öttusázó Balogh Gábor, a bokszoló Kovács István, Erdei Zsolt és Balzsay Károly; a kézilabdázó Császár Gábor és a hokis Ladányi Balázs pedig Talmácsi évfolyamtársa."