Amikor lerepül a sisak, de a motoros túléli

2011.10.25. 10:12

Marco Simoncelliéhez hasonló balesetet szenvedett az 1983-as holland futamon Franco Uncini, de ő túlélte, hogy elgázolták. A 82-ben 500-as világbajnok motoros az ideális íven bukott, felállt, és azonnal menekült a pályáról.

Csakhogy épp az érkező, élete első vb-nagydíján induló Wayne Gardner elé lépett, aki elütötte. Uncini teste az aszfalttal párhuzamosan pörgött meg a levegőben, sisakja messzire lerepült, Gardner elcsúszott.

Uncini azonnal eszméletét vesztette, kómába esett, de fél év kihagyás után visszatérhetett a pályára, teljesen felépült.

Gardner nem ment olyan gyorsan, mint a Simoncellit elgázoló Colin Edwards és Valentino Rossi, ráadásul fékezni is tudott, mert korábban észrevette bukó társát. A körülmények nála nem játszottak annyira szerencsétlenül össze, mint Simoncellinél.

Uncini a következő év elejétől újra indult a vb-n, de formáját sosem nyerte vissza, és 1985 végén, 30 évesen visszavonult. Életét azóta a biztonság javításának szenteli, 1993 óta ő felel a vb-pályák biztonságáért, ott volt vasárnap Malajziában is.

Gardner 1987-ben nyerte meg az 500-as világbajnokságot, visszavonulása után hazájában, Ausztráliában autóversenyző lett, jelenleg Monte Carlóban él.