27 évesen visszavonul Casey Stoner

2012.05.17. 18:06

Bejelentette csütörtök délután Le Mans-ban visszavonulását a MotoGP-től Casey Stoner, a kategória kétszeres világbajnok címvédője, aki a szezon végén, 27 évesen fogja abbahagyni.

Lépése bombameglepetés, mert 2007 után tavaly megint bajnok lett, idén három futamból kettőt nyert, és vezeti a világbajnokságot.

Különösebben nem indokolt, nyilatkozatából azt lehet leszűrni, már fontosabb neki néhány hónapos gyereke és a családja, mint a versenyzés, illetve meg is unhatta azt.

"Hosszú gondolkodás és a családommal folytatott beszélgetések után úgy döntöttem, az idény végén befejezem, a 2013-as bajnokságban már nem indulok, az élet más területein szeretnék érvényesülni. Sokévnyi versenyzés után, amit imádtam, de ami rengeteg áldozatot követelt tőlem és a családomtól is ahhoz, hogy idáig eljussak, olyan pontra értünk, amikor a sportág időközbeni változásai miatt már nem élvezem. Nem érzek semmi szenvedélyt, szóval jobb, ha most abbahagyom. Sok dolog bosszantott, és sok minden volt, amit szerettem itt, de sajnos a mérleg nyelve a rossz irányba billent. A lényeg, hogy nem folytatom" - mondta Stoner a Francia GP sajtótájékoztatóján.

Az ausztrál klasszis a legnagyobb géposztályban 2006-ban, Hondán kezdett, 2007-ben igazolt a Ducatihoz, amivel azonnal megnyerte a vb-t. Tavaly váltott vissza Hondára, ám a gyári istállóhoz került, és újra fölényesen lett első. Bajnoki éveiben 10-10 futamgyőzelmet szerzett, összesen 35-ször nyert a GP-ben.

A 125-ös vb-n már 2001-ben bemutatkozott, itt két versenyen, majd a 250-ben ötször győzött. Összesen tehán 42-szer állt a dobogó tetején világbajnoki nagydíjon, a pole pozícióból 39-szer rajtolt, eddig. Az évad végéig még 15 GP-je van hátra.