Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Talmácsi hét versenyen hétszer szerzett pontokat

2012.09.23. 18:37

A Superbike- és a Supersport-világbajnokság legutóbbi futamát Portugáliában, Portimaóban rendezték a hétvégén. Több változtatást is terveztek mára Talmácsi Gáborék, hiszen a magyar motoros csak küzdött a motorjával a szombati időmérőn és tisztában volt vele, hogy azokkal a futóműbeállításokkal esélye sem lesz a versenyen. Vasárnap az időjárás is rosszra fordult és komoly mennyiségű eső zúdult a pályára. Talmácsi a teljes bemelegítő edzést a pályán töltötte és végül a 9. helyen végzett.

A hétvége további programjai menetrend szerint zajlottak egészen a Superbike kategória első versenyéig, ahol egy bukás után félbeszakították a futamot, mert olaj folyt a pályára. A Superbike újraindított versenyén már akadtak olyanok, akik száraz pályára való gumikat tettek fel.

Ilyen előzmények után bő fél órás csúszással kezdődött a Supersport mezőny versenye. Talmácsi Gábor a 14. helyről indult és hozta a szokásos jó rajtot. Négy helyet lépett előre, majd megelőzte Alex Baldolinit is és már a 9. helyen állt. Aztán egyre látványosabban lassult és visszacsúszott egészen a 14-15. helyig. Egy körrel a vége előtt Florian Marino is elment mellette, így kikerült a pontszerzők közül.

Küzdött a motorjával, és harcolt a 15. helyért, amit végül óriási csatában sikerült is megszereznie. Két ezreddel ő haladt át előbb a célvonalon. A portugál versenyt Jules Cluzel nyerte, de a mai verseny legnagyobb nyertese minden kétséget kizáróan a második helyen célba érő Kenan Sofuoglu. Ezzel az eredményével már biztos, hogy a török motoros a 2012-es Supersport-világbajnokság bajnoka. Két hét múlva (október 5-7.) Magny Coursban rendezik az idei szezon utolsó versenyét.

Talmácsi Gábor így értékelte a versenyt: „Nehéz hétvégén vagyok túl. Jól sikerült a rajtom. Feljöttem a 9. helyig, de a motor nem bírta a tempót, és folyamatosan visszacsúsztam. Minden nehézség ellenére végül sikerült a pontszerzés.”

Portugál Nagydíj, Portimao - végeredmény: 1. Jules Cluzel, 2. Kenan Sofuoglu, 3. Fabien Foret, 15. Talmácsi Gábor, 20. Tóth Imre, 21. Németh Balázs

Az összetett állása: 1. Kenan Sofuoglu (török, Kawasaki) 198 pont, 2. Jules Cluzel (francia, Honda) 160 pont, 3. Fabien Forest (francia, Kawasaki) 144 pont. 13. Talmácsi Gábor (magyar, Honda) 36 pont, 19. Tóth Imre (magyar, Honda) 16 pont, 23. Német Balázs (magyar, Honda) 13 pont.