Itt agresszíven kell menni, 100 százalékon

2013.04.09. 08:47

Harmadik lett karrierje első MotoGP-futamán a húszéves Marc Marquez: legyőzte vb-favorit csapattársát, Dani Pedrosát, Valentino Rossival nagy csatában maradt le a második helyről.

A teszteken már látszott, hogy egy körön nem lassabb a három ásznál, a Katarban vasárnap nyerő Jorge Lorenzónál, Pedrosánál és Rossinál, de hogy versenytávon sem, az csak most bizonyosodott be.

"100 százalékon kezdtem, és 100 százalékon fejeztem be, itt nincs pihenés. A rajt előtt izgultam, az első nap a MotoGP-ben nem könnyű. Hamar rá kellett jönnöm, hogy itt agresszívnek kell lennem a többiekkel, főleg a rajtnál és az első körben" - osztotta meg tapasztalatait Marquez a futam után.

Rossitól korban 14 év és egy nap választja el és úgy 200 versennyi tapasztalat, de más nem nagyon. Mindkettő fenomenális tehetség, az olasz kilencszeres, a fiatal spanyol is már kétszeres világbajnok, 125 köbcentiben és Moto2-ben nyert. (A képen Rossi és Marquez 2008-ban.)

Marquez azt mondja, az utolsó előtti körös Rossi-előzésnél az öreg 17 évnyi vb-tapasztalata jött ki.

"Próbáltam megnyomni az utolsó kört, de Valentino túl erős volt. Támadni akartam, ám túl rutinos, láttam abból, ahogy megülte a motort. Mindent megtettem, így is egy álmom vált valóra, hogy ott lehettem elöl ezzel a két sráccal" - célzott Rossira és a negyedik Pedrosára.

Marquez 4 éves volt, amikor Rossi első világbajnokságát nyerte 1997-ben a 125 köbcentiben, ő maga 15 évesen, 2008-ban mutatkozott be a kategóriában a vb-n, és 2010-ben nyerte meg a világbajnokságot. 2008 júniusában máris dobogós lett a Brit GP-n, viszont csak két év múlva, 2010-ben nyert először, és az év végén bajnok is lett.

2011-ben lépett fel a Moto2-be, harcban volt a bajnokságért Stefan Bradllel, de az utolsó előtti futamon nagyot bukott, megsérült a szeme, és a befejező két versenyen nem indulhatott el. Megműtötték, látása csak hónapok alatt állt helyre. 2012 tavaszára gyógyult meg, és simán meg is nyerte a vb-t.

Idén Casey Stonert váltotta a Repsol Hondánál, az ausztrál visszavonult.

Statisztikái igen impresszívek, eddigi 79 versenyéből 26-ot megnyert, 40-szer állt dobogón, 28-szor indult az első rajthelyről.

Még iszonyúan fiatal és tapasztalatlan, de kétségtelennek tűnik, hogy a három nagymenővel együtt máris a világbajnokságért fog hajtani.