Jolán
2 °C
4 °C

Itt agresszíven kell menni, 100 százalékon

2013.04.09. 08:47

Harmadik lett karrierje első MotoGP-futamán a húszéves Marc Marquez: legyőzte vb-favorit csapattársát, Dani Pedrosát, Valentino Rossival nagy csatában maradt le a második helyről.

A teszteken már látszott, hogy egy körön nem lassabb a három ásznál, a Katarban vasárnap nyerő Jorge Lorenzónál, Pedrosánál és Rossinál, de hogy versenytávon sem, az csak most bizonyosodott be.

"100 százalékon kezdtem, és 100 százalékon fejeztem be, itt nincs pihenés. A rajt előtt izgultam, az első nap a MotoGP-ben nem könnyű. Hamar rá kellett jönnöm, hogy itt agresszívnek kell lennem a többiekkel, főleg a rajtnál és az első körben" - osztotta meg tapasztalatait Marquez a futam után.

Rossitól korban 14 év és egy nap választja el és úgy 200 versennyi tapasztalat, de más nem nagyon. Mindkettő fenomenális tehetség, az olasz kilencszeres, a fiatal spanyol is már kétszeres világbajnok, 125 köbcentiben és Moto2-ben nyert. (A képen Rossi és Marquez 2008-ban.)

Marquez azt mondja, az utolsó előtti körös Rossi-előzésnél az öreg 17 évnyi vb-tapasztalata jött ki.

"Próbáltam megnyomni az utolsó kört, de Valentino túl erős volt. Támadni akartam, ám túl rutinos, láttam abból, ahogy megülte a motort. Mindent megtettem, így is egy álmom vált valóra, hogy ott lehettem elöl ezzel a két sráccal" - célzott Rossira és a negyedik Pedrosára.

Marquez 4 éves volt, amikor Rossi első világbajnokságát nyerte 1997-ben a 125 köbcentiben, ő maga 15 évesen, 2008-ban mutatkozott be a kategóriában a vb-n, és 2010-ben nyerte meg a világbajnokságot. 2008 júniusában máris dobogós lett a Brit GP-n, viszont csak két év múlva, 2010-ben nyert először, és az év végén bajnok is lett.

2011-ben lépett fel a Moto2-be, harcban volt a bajnokságért Stefan Bradllel, de az utolsó előtti futamon nagyot bukott, megsérült a szeme, és a befejező két versenyen nem indulhatott el. Megműtötték, látása csak hónapok alatt állt helyre. 2012 tavaszára gyógyult meg, és simán meg is nyerte a vb-t.

Idén Casey Stonert váltotta a Repsol Hondánál, az ausztrál visszavonult.

Statisztikái igen impresszívek, eddigi 79 versenyéből 26-ot megnyert, 40-szer állt dobogón, 28-szor indult az első rajthelyről.

Még iszonyúan fiatal és tapasztalatlan, de kétségtelennek tűnik, hogy a három nagymenővel együtt máris a világbajnokságért fog hajtani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?