2. GP-jén leverte a világot Marc Marquez

2013.04.21. 22:39

Húszévesen, mindössze második MotoGP-futamán máris győzött Marc Marquez, aki első lett az Amerikai Nagydíjon, és megdöntötte Freddie Spencer több mint 30 éves csúcsát: ő minden idők legfiatalabb nyertese a gyorsasági motorsport csúcskategóriájában. (Spencer: 1982, Belga GP, még a régi 500-as kategóriában.)

Az austini futamon pole pozícióból rajtolt, féltávig másodikként haladt világsztár csapattársa, Dani Pedrosa mögött. Akkor döntött úgy, elmegy, bebújt a másik spanyol mellé, aztán fokozatosan ellépett tőle. Végül meggyőző előnnyel futott be a másik Honda előtt. A harmadik, meglehetősen lemaradva, a kétszeres MotoGP-világbajnok, yamahás Jorge Lorenzo lett.

Cal Crutchlow futott be negyedikként, Stefan Bradl ötödikként, Valentino Rossi a hatodik helyen zárt.

A kilencszeres világbajnok Rossi a leintés után Marquez mellé motorozott, és hosszú kézfogással gratulált az újoncnak. Kissé jelképesnek is tűnt az akció, mintha a 2000-es évek legjobbja átadta volna a stafétát napjaink legnagyobb tehetségének.

Marquez kvázi egész életében motorozott, már 15 évesen vb-dobogón állt még a 125-ben, azt a kategóriát, majd tavaly a Moto2-t is megnyerte, már kétszeres világbajnok.

"Nem, én sem gondoltam volna, hogy ilyen hamar összejön. Hihetetlen" - mondta Marquez a célban.

Stílusa egyébként egészen egyedi, sokkal jobban lelóg a gépről, mint a többiek, Austinban a hosszú jobbosban szinte végig leért a könyöke az aszfaltra.