Hé, öcsi, ez az én előzésem!

2013.07.22. 09:28

Valószínűleg Valentino Rossi élete előzése volt, amikor a 2008-as Laguna Seca-i futamon a híres Dugóhúzó kanyarban ment el Casey Stonernek úgy, hogy az aszfaltról is lesodródra előzte meg az akkori vb-címvédőt. Vasárnap viszont a másik oldalra került: a 20 éves Marc Marquez előzte őt meg ugyanígy.

A verseny elején a 34 éves Rossi második volt, a tehetség keményen támadta, kívülről ment mellé, fej-fej mellett kanyarodtak, majd a hondás a pálya mellett vitte végig a manővert, és vette át a második helyet. Mindkét kerekével jóval túlment a kerékvetőn is, ám ezt itt nem büntetik úgy, mint például a Forma-1-ben, ahol a pályán kívüli előzés minden esetben szabálytalan, a körülményektől függetlenül.

Marquez-Rossi 2013 és Rossi-Stoner 2013
Marquez-Rossi 2013 és Rossi-Stoner 2013

Marquez aztán a vezető Stefan Bradlt is befogta, és levadászta, nyert, csakúgy, mint Rossi öt éve, Stoner ellen. Az olasz azév végén világbajnok is lett, Marquez, hiába újonc, most szintén vezeti a pontversenyt. Ő az első, aki élete első Laguna Seca-i futamán azonnal nyert, annak ellenére, hogy korábban soha nem motorozott itt. És ő az első olyan újonc is, aki sorozatban két GP-n győz a MotoGP-ben - két hete a Sachsenringen is első lett.

Marquez puts one over Rossi at the Corkscrew

"Marc másolja az előzéseimet, fizetnie kell! Nagyon kezd belejönni a kis mocsok! - viccelt Rossi a Gazzettának, miután kedvesen nyakon ragadta Marquezt, majd nevetve megölelte, és gratulált neki. - Túl gyors volt nekem, a következő körben úgyis lehagyott volna. Őrület."

Rossi fojtogatja Marquezt - viccből
Rossi fojtogatja Marquezt - viccből

Rossi amúgy elégedett volt, sorozatban harmadszor állt dobogóra, erős versenyt futott.

"Ott előztem Rossit, ahol ő szokott!" - mosolygott Marquez, aki ezen kívül a 25 pontnak örült nagyon, amivel 16 pontra ellépett a második Dani Pedrosától. Csapattársa törött kulcscsonttal lett ötödik, vb-riválisuk, a 26 pontos hátrányban lévő Jorge Lorenzo szintén törött kulcscsonttal hatodik. Rossi negyedik a vb-n, 46 ponttal lemaradva.

Rossi-Stoner Laguna Seca 2008 battle

A nyári szünetben a sérültek összeszedhetik magukat, a sorozat augusztus végén, szintén Amerikában, Indianapolisban folytatódik, majd jön Brno.

Marquezék öröme vasárnap nem lehetett teljes, a moszkvai Supersport-vb-futamon ugyanis balesetben meghalt egy olasz pilóta, Rossiék kegyeletből nem locsolták ki a pezsgőt a dobogón.