Magyar motoroslány nyert Katarban

2014.03.23. 09:22

Kis Viktória bravúrt vitt végbe a Losail Ázsia Bajnokság 4. fordulójában, amit a MotoGP 2014-es szezonnyitó hétvégéjének betétfutamaként rendeztek, Katarban. A 22 éves versenyzőnő pénteken az első futamot megnyerte kategóriájában.

Kis a Losail Asian Road Racing Series utolsó három fordulóján áll rajthoz, a hétvégéje a csütörtöki szabadedzéssel és az időmérővel, majd pénteken egy rövid bemelegítő edzéssel és a két futammal zárult. A H-Moto Team versenyzője a szabadedzésen 33 induló közül a 12. helyen végzett, ami kategóriájában a 2. helyet, míg a nőknél az 1. helyet jelentette. Az időmérőn rossz irányba mentek el a beállításokkal, ami miatt nem tudott javítani köridején, de így is a 18. rajtkockát szerezte meg, így pénteken mindkét futamot innen kezdhette meg – kategóriatársai közül csak ketten rajtoltak előle.

Pénteken az első futamot délután rendezték, közvetlenül a MotoGP második szabadedzése előtt. Kis Viktória a 18.-ról a 12. helyre jutott előre a leintésig, kategóriájában pedig az utolsó körig tartó, kiélezett küzdelemben szerezte meg az első helyet, örömében könnyezett a dobogó tetején. Valentino Rossi, Marc Marquez és a MotoGP többi sztárpilótája az összes helyszínen levő több tízezer szurkolóval együtt a magyar himnuszt hallgatta.

A második versenyt éjszaka, helyi idő szerint este 10-kor rendezték, villanyfényben. Az első körökben egy váltóhiba hátráltatta a magyar versenyzőt, ami miatt visszaesett, ám onnan sorra futva kategóriája leggyorsabb köridőit a leintésig visszakapaszkodott a 13. helyre, ami kategóriájában ezúttal a 2. helyre volt elég.

Kis Viktória így nyilatkozott: „Az első verseny délután volt, 30 fokos melegben. A 18. helyről a 12. helyre sikerült befutni, 6 tizeddel a szlovén lány előtt értem be a célba. Imádtam a verseny minden méterét. Hatalmasat csatáztunk az első és második helyekért, az utolsó körben is oda-vissza előztük egymást. A díjátadón jól el is érzékenyültem, megkönnyeztem a himnuszt. A második verseny éjszaka, lámpafénynél volt, helyi idő szerint este 10-kor. Az elején akadt némi technikai problémám, visszaváltásnál többször kidobta üresbe, így jelentős hátrányra tettem szert. Az első 3 kör után elkezdtem finomabban visszakapcsolni a fokozatokat, onnantól kezdve tudtam elkezdeni lefaragni a lemaradásomat. Jó pár motorost vissza kellett előznöm, köztük több ezer köbcentissel motorozót, akik eléggé feltartottak, mivel egyenesben gyorsabbak voltak sokkal, mint az én öregecske 2005-ös R6-osom, kanyarban viszont folyton rájuk estem. Összetettben 13., kategóriámban 2. lettem. Hatalmas élmény volt éjjel versenyezni, leírhatatlanul boldog vagyok!”