Marquez: Olyan akarok lenni, mint Rossi

2014.12.18. 14:23 Módosítva: 2015.05.02. 02:45

Két pocsék és egy gyengébb szezon után Valentino Rossi idén újra a menők között volt a MotoGP-ben, kétszer nyert, 13-szor állt dobogón, és bő négy év után egy pole pozíciót is szerzett. 35 évesen a 21 éves világbajnok, Marc Marquez legnagyobb ellenfele volt, második lett mögötte a vb-n, megelőzte csapattársát, a nyolc évvel fiatalabb Jorge Lorenzót is. Mindkettő el van ájulva az öregtől, nem gondolták, hogy Rossival még komolyan számolniuk kell.

"Amikor a csapattársad gyorsabb nálad, nem könnyű hinned magadban, hogy le tudod őt győzni. Sokan a múltban, ha a társuk verte őket, gyengébbek és gyengébbek lettek. Valentino meg pont ellenkezőleg. Jobb és jobb lett, és most már igen nehéz feladatot jelent legyőznöm őt. Már túl jó is, lehetne kicsit lassabb! Három pocsék éve volt, mégis visszajött. Fejlesztette a stílusát, többet edzett, többet dolgozott a boxban, túlórázott, hogy beállítsa a motorját, és javulni tudjon" - idézte az Autosport a másik gyári yamahás Lorenzót.

Rossi és Marquez Ausztráliában
Rossi és Marquez Ausztráliában

Rossi karrierje 2010-ben bicsaklott meg, amikor az év közepén eltörte a lábát, de az igazi visszaesést a következő két év jelentette, amikor a Ducatival teljesen versenyképtelen volt. Tavaly visszaszerződött a Yamahához, de idő kellett, hogy visszarázódjon. Egy versenyt már nyert, a vb-n negyedik lett, ám jócskán elmaradva a Marquez-Lorenzo-Pedrosa-hármastól.

Idén is fokozatosan javult, a sorozatos dobogók után az év második felére jött bele, szeptember közepén, otthon, Misanóban és az év vége felé, Ausztráliában is győzött.

"Hihetetlen. Az egy dolog, hogy 35 éves, de a Ducatival volt két rossz éve, aztán a Yamahánál egy gyenge, idén meg megmutatta, mégis mennyire erős motoros. Amikor három-négy éved elmegy eredmények nélkül, nehéz felállni. De ő visszatért, nagyon is. Malajziában, 35 fokban az utolsó három körig üldözött. Nagyon tisztelem, ahogy azt mindig el is mondom. Olyan akarok lenni, mint ő, de iszonyú nehéz lesz" - magasztalta Marquez.

Marquez és Rossi az idei vb-díjátadón
Marquez és Rossi az idei vb-díjátadón

Rossi 2013 végén mérnököt váltott, lecserélte a legenda Jerry Burgesst, akivel 15 évig dolgozott. Utódja, Silvano Galbusera kivette a részét a feltámadásból, Rossi szerint, ha így mennének tovább a dolgok, jövőre talán újra rámehetne a vb-címre. Borzasztóan nehéz feladatnak tűnik, mert Maquez legyőzhetetlennek tűnik, és Lorenzo is össze fogja szedni magát az idei, közepesebb szezonja után. De reményt adhat a Honda - talán - kevésbé kivételes formája és Rossi végtelen nagy rutinja.