A csodagyerek elfelejtett motorozni?

2015.06.17. 00:12
Egy éve ilyenkor 7/7 győzelemmel állt a MotoGP-ben Marc Márquez, most 7/1-nél jár, és feleannyi pontot gyűjtött, mint a bajnokságot vezető Valentino Rossi. Megnéztük a lehetséges okokat.
  1. Rossi 138 pont
  2. Lorenzo 137
  3. Iannone 94
  4. Dovizioso 83
  5. Marc Márquez 69

– így áll hét futam után a MotoGP-szezon. Vagyis a címvédő

69 ponttal le van maradva az éltől.

Ez már majdnem háromfutamnyi hátrány, ami matematikailag természetesen még bőven ledolgozható a 18 futamos szezonban, de két sokszoros bajnok összeomlása kellene hozzá.

A yamahások, Valentino Rossi és Jorge Lorenzo vezetnek, két ekkora klasszisból legalább az egyik meg fogja tartani az előnyét a befutóig.

Márquez az idén eddig csak egyszer nyert, háromszor kiesett, egyszer-egyszer második, negyedik, illetve ötödik lett, miközben

tavaly ezt a hét futamot zsinórban megnyerte. Sőt, még az utána következő hármat is, augusztus végén verték meg először.

Mi történt a bajnokkal?

Márquez nem kezdte jól a szezont, Katarban lefutott a bukótérbe, és csak ötödiknek tudott bejönnie, majd a kedvenc pályáján javított, Austinban újra simán győzött. Argentínában sokáig vezetett, ám a hajrában összeakadt Rossival, bukott, az olasz győzött, és ezzel már jelentős lépéshátrányba került.

Jerezben Lorenzo mögött második lett, Franciaországban hiába indult pole pozícióból, a a versenynapon a meleg időjárás visszavetette, és csak negyedik lett. Ezek után Mugellóban úgy érezhette, kockáztatnia kell, túlhúzta, és elbukott. A hétvégén Barcelonában a visszatámadás megindítására készült, de a harmadik körben elfékezte magát, és újra elesett.

Az okok:

  1. Arról már a múlt év végén írtunk, hogy Márqueznek az idén sokkal nehezebb lesz megvédenie a címet, mivel a Honda, amivel versenyez, beszállt a Forma-1-be, és az autós ág nemcsak rengeteg pénzt, de valószínűleg szakértelmet és energiát is elvon a MotoGP-projekttől.
  2. Márquez rövidke karrierje alatt mindig a legjobb motort vezette, de most az F1 miatt a Yamaha feljött. Lorenzo és Rossi tökéletes összhangban fejlesztik a motorjukat, így talán már kimondható, ha nem is a leggyorsabb, de összességében a legjobb gép alattuk van.
  3. Márquez hiába ötszörös világbajnok, kétszer a MotoGP-ben, relatíve rutintalan, legalábbis eddigi karrierjében nem volt olyan, amikor jelentős lemaradásba került volna, és fel kellett volna zárkóznia. Mindig ő diktálta a tempót, most először viszont neki diktálják.
  4. Márquez 22 éves és még meggondolatlan. Első két MotoGP-évében is voltak nehezen magyarázható hibái, mint amikor nem cserélte le a gumiját, bár már állt a víz a pályán, és elesett, vagy amikor előírták, melyik körökben lehet kereket cserélni, de ő egy fordulóval később állt ki. Tavalyelőtt szerencsésen is alakultak neki a körülmények, így azért, tavaly pedig annyival gyorsabb volt mindenkinél, hogy belefértek a hibák. Az idén teljesítménykényszerben kétszer, az utóbbi két futamon rontott, előtte Argentínában szimpla szeleburdiságból.

 

Márquez tehát több szempontból is új helyzetben találta magát, és az új körülményekhez még nem alkalmazkodott, így a bajnokság minden bizonnyal Lorenzo és Rossi között fog eldőlni.

És ehhez képest mostantól Márquez már megint egy új helyzetben találja magát, mert a közel 70 pontos hátránnyal a józan ész szerint kiszállt a bajnoki versenyből, vagyis lekerült róla a teher.

Ami innen jön: győzelem és pont, az neki bónusz, nyomás nélkül versenyezhet, meglátjuk, így mire lesz képes. Nem kizárt, hogy ismét elkezd győzni, mert a tempója megvan, Mugellóban és Barcelonában is az első helyért harcolt, amikor besokallt.

Marc Marquez bukása Barcelonában

A 69 pont viszont rengeteg. Valentino Rossinak volt egy hasonló feltámadása 2006-ban, amikor július végén 51 ponttal volt lemaradva Nicky Haydentől, de az utolsó futamra már 8 pont előnnyel érkezett. Akkor a vb-t mégsem nyerte meg, mert a szezonzárón bukott, vagyis végül nem jött össze a nagy visszatérés.

Ha Márquez tényleg elkezdene újra nyerni, az különösen érdekesen befolyásolhatja a bajnokságot. Lorenzo ugyanis négyes győzelmi szériában van, Rossinak 1 pont fórja maradt az évad elején felhalmozott előnyéből. Lorenzo erősebbnek tűnik, ha nem is sokkal, pont egy helynyivel, azaz képes rendszeresen Rossi előtti dobogós helyen befutni.

Vagyis ha Rossi nem tud újítani, jól jönne neki, ha Márquez pontokat tudna elvenni Lorenzótól, és a győzelmi szériát megakasztaná. Ha az élen nem ketten, hanem hárman csatáznának, az már megkavarhatná az erőviszonyokat és a sorrendet.

A következő futam Assen, Hollandia, Rossi kedvenc pályája és a MotoGP központja. Szűk két hét múlva, szombaton lesz a futam.

A Honda öszvérrel mentené a helyzetet

A barcelonai kudarc után léptek a japánok, és készítettek Marqueznek egy hibrid gépet, a tavalyi vázba építették be az idei motort és futóművet. A próba nem sikerült tökéletesen, mert a hétfői teszten - Barcelonában - másfél óra után lecsapott a vihar. A katalán versenyző azt mondta, ígéretes a dolog. A negyedik idővel végzett a privát yamahás Bradley Smith és a futamra az első két helyet megszerzett Suzukik mögött. A Yamaha és a Ducati az időjárás miatt nem körözött.