Kamion-Eb: Kiss utcahosszal nyert a Hungaroringen

D MAR20150905018
2015.09.05. 14:19

A reggeli esős után vizes pályán rendezték a kamion-Eb szombati időmérőjét a Hungaroringen, ahova 25 év után tért vissza a sorozat, de a vizes körülmények sem zavarták meg Kiss Norbertet, aki az első, majd a második szakaszt is komoly fölénnyel nyerte meg: a superpole-ban csaknem 1 másodpercet vert a második cseh Adam Lackóra.

Rajt-cél, újra

A futamra már szinte teljesen felszáradt a pálya, az ellenfelek viszont így sem tudtak közelebb kerülni a címvédő Kisshez, aki remekül kapta el a rajtot, és az első kör végére már 2 másodperces előnyre tett szert. Mögötte viszont volt kavarodás bőven, hiszen Antonio Albacete kiesett a második helyről, ám a meglepetésre csak hatodik helyről rajtoló német Jochen Hahn hamar feljött Lacko mögé harmadiknak, de megközelíteni nem tudta a csehet.

A folyamatosan gyorsuló Kiss egyre jobban leszakította a mezőnyt, a futam felénél már öt másodperccel előzött mindenkit, így csak arra kellett figyelnie, hogy ne hibázzon, illetve hogy spóroljon az 1100 lóerős motorral.

Az idei 13. futamgyőzelmét arató Kiss végül bő 7,5 másodpercet vert Lackóra, aki mögött Hahn lett a harmadik dobogós, ezzel pedig tovább növelte előnyét az összetettben.

Remek hajrá, újabb dobogó

A második futamot a fordított rajtrács miatt nyolcadik helyről kezdő Kiss inkább a biztonságra ment az első kanyarban, ami nagyon szűk lett a mezőny számára, rövid időre le is ment a pályáról, hogy ne kerüljön komolyabb koccanásba. A kör végére viszont feljött a hetedik helyre, és nagyon agresszívan támadta már akkor az előtte autózó Hahnt, aki alaposan visszaesett a rajt után.

A némettel a legutóbbi, mosti hétvégén is többször meggyűlt a baja, de hazai pályán Kissnél volt az előny, és a második kör végén be is tudott szúrni Hahn mellé az utolsó kanyarban, hogy üldözőbe vegye Lackót. Eközben az élen kissé ellépett Stephanie Halm, mögötte viszont nagyon együtt jött a következő hatos.

Lacko keményebben védekezett, mint Hahn, de az ötödik körben kiesett Kiss elől, aki azonnal lendületbe jött ettől, és villámgyorsan feljött a harmadik helyre Halm és Davd Vrsecky mögé öt körrel a vége előtt. Amíg Kiss Vrseckyvel harcolt, addig Halm előnye az élen folyamatosan fogyott, az utolsó három körre teljesen összeálltak ők hárman, de Kiss bárhogy próbálkozott, nem tudott igazán komoly támadást indítani a cseh pilóta ellen, aki megtartotta második helyét. Az első pedig a kamion-Eb történetében első női győztesként Stephanie Halm lett.

A nyolcadik helyről elért dobogóval viszont így is remekül járt Kiss, hiszen Lacko nem szerzett pontokat, Hahn pedig a magyar pilóta mögött végzett, vagyis mindkettejükkel szemben tovább növelte előnyét a pontversenyben.

Az Eb élmezőnyének állása

  1. Kiss Norbert – 406 pont
  2. Adam Lacko – 313 pont
  3. Jochen Hahn – 297 pont