Szabó Krisztán bronzérmes a ralikrossz-Eb-n

F72C4079
2015.10.18. 21:19

Szabó Krisztiánnak még volt ugyan matematikai esélye a bajnoki címre az FIA ralikrossz-vb-t kísérő Super 1600-as Európa-bajnokságban, de végül az eredeti célkitűzést teljesítve lett bronzérmes a magyar pilóta.

A Skoda Fabiával induló Szabó egy éve pont az olaszországi Franciacortában indult első Eb-futamán, amin egyből dobogós lett, míg az idei Eb hetedik, zárófutamát is jól kezdte, hiszen egy kisebb ütközés ellenére egy második és egy első helyet szerzett az előfutamokon.

Vasárnap aztán részben az eső miatt is egy második és egy nyolcadik hellyel kellett beérnie a Volland Racing versenyzőjének, aki így az ötödik helyen jutott tovább, és a döntőben is az ötödik helyet szerezte meg.

„Talán az elődöntő sikerült a legjobban, bár csak a harmadik lettem, elég szoros és élvezetes csatát vívtunk, 1,3 másodperccel maradtam le a nyertestől. A döntőben az ötödik helyről indultam, és itt is végeztem. Egyszerűen ennyi volt benne, nehezen lehetett kilátni, mert sáros lett a szélvédő. Nem akarom erre fogni, de nem voltam annyival gyorsabb az előttem levőnél, hogy meg tudjam előzni. Linnemann-nak nagyon jó hétvégéje volt, szinte mindent megnyert, így végül ő lett a bajnokság második helyezettje, én harmadikként zártam” – nyilatkozta.

Kiss Pál Tamás a vb-be kóstolt bele

A Kenneth Hansen által vezetett Hansen Talent Development Peugeot 208-asával Kiss Pál Tamás benevezett a vb 12. futamára, amit az Eb-futammal együtt tartottak az olaszországi Franciacortában. A magyar versenyző az ERX kategóriában az elődöntőjét megnyerve jutott a hatfős döntőbe, ott viszont generátorhiba miatt nem tudott elindulni, de első vb-versenyén így is nagy sikert ért el a döntős szerepléssel.

Ami a teljes szezont illeti, a korábbi háromszoros autókrossz Európa-bajnoknak nem lehet panasza első ralikrosszos évére, amely során versenyt nyert, két további alkalommal dobogóra állt, a döntőbe pedig csak egyszer nem jutott be. Szabó számára viszont ezzel még nem ért véget az idény, az amerikai bázisú kamionos ChampTruck széria szezonzárója két hét múlva.

A franciacortai verseny eredménye: 1. Ulrik Linnemann; 2. Timur Shigabutdinov; 3. Dmitrii Bragin; 4. Nikita Misyulya; 5. Szabó Krisztián; 6. Janis Baumanis.

A bajnokság végeredménye hét forduló után: 1. Janis Baumanis 158 pont; 2. Ulrik Linnemann 134 pont; 3. Szabó Krisztián 128 pont; 4. Nikita Misyulia 120 pont; 5. Andrea Dubourg 109 pont.