Ha Malajziában pontokat veszítek, vége

2015.10.19. 17:48

11 pont, azaz egy ötödik hely, már csak ennyivel vezet Valentino Rossi Jorge Lorenzo előtt a világbajnokságban, amikor az utolsó két futamon még 50-et lehet szerezni. Vagyis a csata egyre nyíltabb, az Ausztrál GP negyedik helye nem érintette jól az olaszt, a spanyol pedig még úgy is örülhetett a második helynek, hogy az utolsó előtti kanyarban veszítette el a győzelmet. Hét pontot faragott, ennél többet csak egyszer sikerült neki egy versenyen, nem egész egy hónapja, az Aragóniai GP-n, ahol 9-et hozott.

Jól tudja viszont, hogy a hétvégi, Malajziai GP is sorsdöntő a szempontjából.

"Ha Szepangban pontokat veszítek, azt hiszem, Rossi bajnok lesz. Akkor már valami olyannak kellene történnie, mint 2006-ban, Valenciában. Minden áron csökkentenünk kell a különbséget" - idézte az AS.com Lorenzót.

Kilenc éve Rossi 8 pont előnnyel ment az utolsó futamra, de pár kör után bukott, így Nicky Hayden lehagyta a pontversenyben, és bajnok lett.

Lorenzo viszont nem is annyira a győzelmekben, mint abban gondolkozik, hogy Rossi előtt végezzen: "Marquez remek formában van, győzelmeket így nem lehet garantálni".

A címvédő győzte le őt az utolsó körben vasárnap, és akadályozta meg abban, hogy nagyot - 12 pontot - szakítson Rossin.

A kilencszeres bajnok ennek sem igazán tudott örülni.

"Megütött ez az eredmény, nagy kár érte. Nagyszerű versenyem volt rajttól célig, megvolt az esélyem a dobogóra, Lorenzóval is tudtam menni, erre hét pontot veszítettem vele szemben. Ha előtte végzek, most minden más lenne. Azért vagyok csalódott, mert megvolt a sebességünk" - nyilatkozta.

Mivel vezet, Malajziában elméletileg bajnok is lehet, de ez inkább csak nagyon optimista matematika, mint realitás. (Rossinak nyernie kellene, Lorenzo pedig maximum hatodik lehetne.)

"A bajnokra várnunk kell november 8-ig, aznap háromnegyed háromkor már tudni fogjuk, ki nyert. A lényeg, hogy akkor Jorge előtt legyünk" - mondta a vb-esélyekről Rossi, az utolsó futam időpontjára utalva.

Természetesen Rossi sem hibázhat, legalábbis nagyot: ha nem szerez pontot, és Lorenzo nyer, vagy legalább a dobogón végez, annyi előnyt visz Valenciára, amivel ott már behúzza a címet.

A legizgalmasabb szituáció szerint Lorenzo újra megveri Rossit, aki egy-három hellyel végez mögötte, és így fej-fej mellett utaznak a döntő futamra, amin aki előrébb fut be, az a világbajnok.