Csoda kéne Rossitól, jöhet a legnagyobb MotoGP-futam

2015-09-13T151146Z 1927056336 GF10000204333 RTRMADP 3 MOTORCYCLI
2015.11.07. 08:30
Élete legnehezebb versenyére készül a kilencszeres bajnok, malajziai büntetése miatt az utolsó helyről rajtol a szezont záró valenciai futamon. Így már ellenfele, Jorge Lorenzo esélyesebb a vb-címre, bár 7 pont hátránnyal kezd. Sportszerű futam, vagy balhé lesz a legizgalmasabbnak ígérkező futamon?

Rengeteg nagy verseny és előzés volt idén a MotoGP-ben, minden idők egyik legjobb versenyfutásának ígérkezett a Rossi–Lorenzo-csata, kiegészülve Marc Marquez szereplésével, de a malajziai dráma minden képzeletet felülmúlóan izgalmassá és feszültté teszi a befejezést.

Két hete, a Malajziai GP sajtónapján a világbajnokságot vezető Valentino Rossi azzal állt elő, hogy a vb-címre már esélytelen, vb-címvédő Marc Marquez azt akarja, hogy az olasz ellenfele, egyben csapattársa, Jorge Lorenzo legyen a bajnok. Marquez cáfolta ezt, majd a futamon simán elengedte Lorenzót, Rossi dolgát viszont megnehezítette: oda-vissza előzgették egymást, míg a 7. körben összeütköztek.

Marquez elesett, majd kiállt a versenyből, Rossi továbbment, és harmadik lett. Előnye hét pontra csökkent a világbajnokságban, és egy órával a leintés után a versenyigazgatóság megbüntette.

Három büntetőpontot kapott, amiért kiszorította Marquezt, és mivel korábbról már volt egy büntetőpontja, összegyűlt neki a négy, ami automatikus utolsó helyes indulást jelent a következő futamra, a szezonzáró Valenciai GP-re.

Rossi vs. Lorenzo

Valentino Rossi
1979.02.16.

Vb-címek: 9 (7 MotoGP (1 500cc), 1 250, 1 125)
Futamgyőzelmek: 112 (86 MotoGP&500)
Győzelmek idén: 4

Vb-pontok: 312 (1.)

Jorge Lorenzo
1987.05.04.

Vb-címek: 4 (2 MotoGP, 2 250)
Futamgyőzelmek: 60 (39 MotoGP)
Győzelmek idén: 6

Vb-pontok: 305 (2.)

Az olaszok felháborodtak, a spanyol és az olasz sajtó egymásnak esett, beindult a vádaskodás. Marquez szerint azért esett el, mert Rossi belerúgott a motorjába, a Honda közleményben erősítette meg versenyzője állításait, a Yamaha erre megvédte Rossit.

Rossi állítja, Marquez csak őt akarta idegesíteni a visszaelőzgetéssel, Marquez szeinrt viszont ő csak a saját versenyét futotta, és így jött ki. Az FIM (Nemzetközi Motoros Szövetség) elnöke hosszú nyílt levelet írt, amiben mindenkit arra utasított, fejezzék be a MotoGP mérgezését, és a zárófutamon viselkedjenek sportszerűen. Akkora a botrány, mint talán még soha.

A hétvégén viszont meglesz az utolsó verseny, és kiderül, ki lesz a világbajnok. A helyzet bonyolult, mert a két yamahás, Rossi és Lorenzo az esélyes, ám nem csak az aszfalton, már azon kívül is ellenfelek.

Lorenzo bemutatott Rossinak a malajziai dobogón, és azt mondta, minden tiszteletét elveszítette, sőt, komolyabban meg kellett volna büntetni az utolsó rajthelynél, ennyi nem elég.

A Yamaha-igazgató Massimo Meregalli ezután azt nyilatkozta, a csapaton belül tarthatatlanná vált a két motoros viszonya, Valenciában el kell beszélgetni velük. Sosem kedvelték egymást első közös yamahás időszakuk (2008-10) miatt, ennek eredménye lett Rossi eligazolása, de mióta az olasz visszatért, 2013-ban, sokkal jobban kijöttek, igyekeztek kedvelni egymást.

Helyzetük, illetve a Rossi–Marquez-háború miatt a FIM törölte a csütörtökre, Valenciába tervezett általános sajtótájékoztatót is, amire mindhárman hivatalosak lettek volna, de a további forrongásokat megelőzve a szövetség megakadályozta, hogy újságírók előtt beszélhessenek. Ehelyett egy megabrífing volt az összes MotoGP-versenyzőnek, zárt ajtók mögött, amin a sportvezetők elmondták, mihez tartsák magukat.

A lényeg, hogy a nézők sportszerű csatát lássanak, és a vb ne botránnyal dőljön el.

Ennek megfelelően aztán mindenki nagyon nyugodtan és nagyon óvatosan beszélt. Rossi és Lorenzo már bánja a történteket, de most csak a hétvégével és a versennyel akarnak foglalkozni.

Az olasz azt mondta, most sem csinálná másképp, a szélesen vett kanyar az egyetlen, amit elrontott - ez vezetett Marquez bukásához -, de abban a helyzetben nem tudott máshogy dönteni. Lorenzo azon kesergett, hogy nem kellett volna a dobogón bemutatnia Rossinak, sajnálja.

Marquez annyit megjegyzett még, hogy a véleménye nem változott, de nem fogja megismételni, jobb a békesség, és a sportvezetők is arra kérték őket, többé ne beszéljenek a múltról. „Csendes feszültség jellemzi a helyet" - így tudósított az egyik spanyol újság a helyszínről.

Közben megérkezett a Nemzetközi Sportdöntőbíróság ítélete is, ide fellebbezett egy hete Rossi,  hogy ne kelljen az utolsó helyről indulnia, ám csütörtökön a malajziai büntetését helybenhagyták, vagyis a fair csatára minden esély megvan. Csakhogy leginkább azért, mert így Lorenzo és Rossi, illetve a GP-k másik két legjobbja, Marquez, Pedrosa és Rossi között nagy csata nem várható.

Két versenyt láthatunk majd: az egyik Rossié lesz, aki megpróbál feljönni az utolsó helyről, míg a másik a futamgyőzelemért megy majd, már ha a Hondák akarnak versenyezni Lorenzóval, illetve ha Lorenzo akar versenyezni a Hondákkal.

Nehéz megjósolni, hogy az ádáz csata hogyan fejeződik be. Csütörtökig azt mondtuk volna, hogy nagy harc lesz, senki nem fog kimaradni belőle, az sem, akinek nincs már esélye a világbajnokságra. Csakhogy a malajziai balhé után a FIM és a MotoGP-t szervező Dorna vezetősége úgy ráijesztett a versenyzőkre, hogy könnyen lehet, inkább meghúzzák magukat, és nem mernek beleavatkozni Rossi és Lorenzo vb-csatájába.

Fenn áll a veszélye, hogy emiatt steril versenyt látunk majd az élen, vagyis Lorenzót nem igazán fogják támadni. Rossi gondoskodik majd a látványról, ez biztos, fel kell előznie magát az élbolyba, de az kizárt, hogy Lorenzót elérje.

Az olasz sorsa nincs a saját kezében, reálisan nézve az utolsóról a negyedik helyig jöhet fel, a Lorenzo-Marquez-Pedrosa-hármast nincs esélye ekkora hátrányból utolérni.

A trió minden tagja spanyol, így hazai pályán elméletileg hatványozottan fog küzdeni a futamgyőzelemért is, bár Rossi egy hete még biztos volt benne, ha arra kerül a sor, Marquez elengedi Lorenzót, csak hogy neki keresztbe tegyen, és megfossza a címtől. Marquez ellenben most már kimaradna mindenféle ütközetből, és pártatlan akar lenni, legalábbis ezt állítja.

Rossinak egyértelmű a versenye: minél jobban feljönni, és várni, mi történik az elején a spanyol hármasban.

Sokkal érdekesebb, hogy mihez kezd Lorenzo. Megpróbálhat elhúzni, ahogy mind a hat idei győzelménél, és mind a három spanyolországi futamon aratott sikerénél, amelyeknél kivétel nélkül a pole pozícióból indult, és végig vezetett. Ha így lesz, tiszta sor, Rossi nem fog feljönni másodiknak, Lorenzo nyer, és bajnok.

Valenciában erős viszont a Honda is, Marquez is, Pedrosa is, így nem biztos, hogy Lorenzónak sikerül meglépnie. Csatába nem igazán akar keveredni, így ha nem tud elhúzni, lehet, hogy jobbnak látja majd a Hondák mögött maradni, lesben állni. A harmadik hely is jó neki, addig, míg Rossi el nem éri a hatodik helyet. Akkor Lorenzónak feljebb kell lépnie eggyel, ha bajnok akar lenni. Győznie viszont csak akkor kellene feltétlenül, ha Rossi a harmadik helyet is eléri, ám erre már kevés az esély. Ha Rossi negyedik - ez reális -, akkor Lorenzónak a második hely kell.

Növeli a feszültséget, hogy ha Lorenzo nem nyeri meg a futamot, egészen minimális különbség dönthet. Ha Lorenzo második, Rossinak még akkor is harmadiknak kell lennie, mert ha negyedik, úgy pontegyenlőség utáni több futamgyőzelemmel (6-4) Lorenzo a bajnok.

Ez Rossi rémálma, úgy veszíteni, hogy pontokban nem is rosszabb a világbajnoknál.

Amiben Rossi talán bízhat, az a két Ducati a két olasszal, Iannonéval és Doviziosóval, ha ők tudják tartani a spanyol trió tempóját, összekuszálhatják a versenyt.

Rossit kísérti 2006 emléke is, amikor 8 pont előnnyel jött az utolsó futamra, Valenciába, ám pár kör után bukott, és hiába állt vissza a versenybe, csak 13. lett, míg vb-ellenfele, Nicky Hayden harmadik, és ezzel világbajnok. Másfél órával azután, hogy Lorenzo megszerezte karrierje első vb-címét. Még 250-ben lett negyedik a futamon, amivel bebiztosította első helyét a pontversenyben.

Lorenzónak sem egyértelműen pozitív viszont a pálya, 2013-ban hiába nyerte itt a szezonzárót, az nem volt elég neki a világbajnoksághoz, mert Marquez hozta mögötte a szükséges helyezést, és három ponttal megverte a világbajnokságért.

Lorenzo valenciai mérlege meglehetősen kettős, 2008 óta, mióta a MotoGp-ben van, kétszer nyert, egyszer harmadik, egyszer nyolcadik lett, kétszer kiesett, egyszer pedig el sem indult. Legutóbb 2013-ban lett első. Rossi győzelmével nem igazán kell foglalkoznia, egyrészt tényleg esélytelen, másrészt nem is kell győznie a bajnoksághoz, de azért említsük meg, hogy 2003-ban és 2004-ben nyert Valenciában, azóta viszont nem, és sosem volt a kedvenc pályája.

Az előjelek összességében Lorenzo sikerét ígérik, mivel akár az első helyre is kvalifikálhat, innen kell két hellyel az utolsó, azaz a 9. sorból startoló Rossi előtt célba érnie. Lorenzo szinte biztosan az első sorban lesz, ha nem is az első helyen, míg Rossi úgy 60 méterrel mögötte. Az első kanyar is necces lesz neki, a mezőny közepén fordulni akkor sem sima ügy, ha igyekeznek figyelni rá a többiek.

Rossi tizedik bajnokságáért indul, és igen keserű lesz, ha veszít, főleg mert egész évben vezette a világbajnokságot. Lorenzo augusztus végén pontszámban beérte, és több futamgyőzelmével statisztikailag az élre állt, de a futamsikerek valójában csak az év végén számítanak, ha pontegyenlőségre kerül a sor.

Valencia lemegy, aztán le is cseng majd pár nap-hét után, a legfontosabb, hogy milyen hatása lesz ennek a két hétnek. Hogy képesek-e együtt tartani Rossit és Lorenzót a Yamahánál - most úgy gondolják, igen -, illetve, hogy ha Rossi veszít, mennyire fog majd neheztelni Marquezre a továbbiakban.

Mindhárom versenyzőnek van szerződése csapatával a következő szezonra is, Rossi megmondta, ki akarja tölteni, bármi is legyen vasárnap.

Ki a bajnok, ha?

Lorenzo bajnok, ha hét ponttal többet szerez Rossinál, azaz:

- nyer, és Rossi harmadik

- második, és Rossi negyedik

- harmadik, és Rossi hetedik

- negyedik, és Rossi tizedik

Rossi bajnok, ha közvetlenül Lorenzo mögött fut be, vagy ha:

- Lorenzo harmadik, és ő hatodik

- Lorenzo negyedik, és ő kilencedik

- Lorenzo ötödik, és ő tizenegyedik

- Lorenzo 10.