Rossi: Negyedik ligás bunda volt

2015.11.09. 11:13

Kiakadt a valenciai futamon Valentino Rossi, aki azok után, hogy egész évben vezette a pontversenyt, a szezonzárón elveszítette a vb-t Jorge Lorenzóval szemben. Állítja, a spanyolok lefixálták a végeredményt, Lorenzo nyert, mert Marc Marquez nem támadta, bekísérte a célba, és még a másik spanyol, Dani Pedrosa próbálkozásait is megakadályozta.

Tény, hogy Marquez egész versenyen egy másodperc távolságból követte Lorenzót, az utolsó 10 körben már csak tizedekre volt tőle, de egyszer sem próbálkozott előzéssel. Lorenzónak az első két hely kellett a címhez, mert Rossi a büntetésből kapott utolsó rajthelyről a negyedik pozícióig tudott felzárkózni. Mire azt elérte, a spanyol hármas már 10 másodperccel elhúzott, esélytelen volt feljebb jönni.

"Ausztráliában történt valami, amire sosem gondoltam volna, kínos dolog, ami még nem volt a MotoGP-ben. Marquez úgy döntött, ne én nyerjek, és elkezdte támogatni Lorenzót. Azon a futamon gyorsabb voltam Jorgénél, gyakorlatilag lezárhattam volna a bajnokságot" - kezdte Rossi, aki Ausztráliában csak negyedik lett, és azzal vádolta Marquezt, aki egyébként Lorenzótól vette el az első helyet, és nyert, hogy a futamon csak arra törekedett, hogy őt feltartsa. Az olasz akkor hét pontot veszített, 18-ról csökkent le az előnye két futammal a vége előtt, míg ha veri Lorenzót, 20 fölé ment volna a különbség két nagydíjjal a vége előtt.

"Malajziában beszéltem is Marquez viselkedéséről, amit cikinek tartok, de folytatta, amit elkezdett, és amikor most csütörtökön megtudtam, hogy az utolsó helyről kell rajtolnom, már tisztában voltam vele, hogy eldőlt a sorsom. 

A boxban már ekkor bundáról beszéltünk, mert ez az volt, gyenge, negyedosztályú bunda.

Hajszálnyi esélyem maradt a vb-re, de elég megnézni, mit csinált Marc az utolsó 10 körben, hátvédet játszott Lorenzónak, nem is próbálta támadni. Engem 10-szer előz meg egy kör alatt, Lorenzót követte 30 körön át. Pedig ő pont olyan, aki általában mindig megpróbálja. Egy ponton már olyan lassan mentek, hogy Pedrosa 2-3 mp-et hozott rajtuk. Marquez olyan nyilvánvalóan csinálta ezt, hogy szerintem élvezte is."

Lorenzo és Marquez szombaton, miután megszerezték az első két helyet az időmérőn
Lorenzo és Marquez szombaton, miután megszerezték az első két helyet az időmérőn

Pedrosa másfél-két és fél másodperc hátrányban volt Marquez mögött, de az utolsó öt körben egy forduló alatt ledolgozta azt, az utolsó előtti körben pedig megelőzte Marquezt, aki azonnal visszatámadott, és megtartotta a második helyet.

Lorenzo nyilatkozata megerősítette Rossi feltételezését, azaz hogy nem versenyben dőlt el a bajnokság.

"Marquez a futam második felében nagyon közel volt, de még inkább aggódtam Dani miatt, mert nagyon közelített, féltem, hogy harmadik leszek, Vale negyedik, és elbukom a címet. Talán máskor megkockáztatták volna, hogy megelőzzenek, de mintha tisztelték volna a másik spanyolt, aki a bajnokságért ment.

Tudták, mi forog kockán nekem, a segítségük nélkül a nagyon elhasznált hátsó gumival nehéz dolgom lett volna. Spanyolok vagyunk, és a bajnokságnak Spanyolországban kellett maradnia. Ha Valentino lett volna az én helyemben, az olaszok ugyanezt csinálták volna.

Marquez aztán úgy cáfolta Rossi és Lorenzo szavait, hogy egy nyilatkozaton belül meg is erősítette, ellentmondott önmagának. 

"Jorge az elején nagyon keményen ment, de a végére befogtam, és támadni akartam, csak jött Dani, megelőzött, visszaelőztem, és időt veszítettem.

Utána már nem akartam megkockáztatni, hogy támadjam Lorenzót.

Mindig 100 százalékot adok, ezért sértésnek veszem, hogy hátvédet játszottam volna, tiszteletlenség ilyet mondani. Támad, aki azt feltételezi, egy másik motorost segíteni mentem a pályára. Ha hátvéd akartam volna lenni, 5-10 másodperccel követem, nem két tizeddel."

Rossi arról is beszélt, próbálta elérni a versenyt szervező Dornánál, hogy valahogy megelőzzék, ami aztán történt, de nem sikerült elérnie semmit.

"Csütörtökön megmondtam a vezetőknek, hogy mi lesz, és pontosan az is történt, de nem hittek nekem. Akkor kellett volna elbeszélgetniük velem és Marquezzel is." Van is egy videó, amin Carmelo Ezpeleta Dorna-elnököt a futam után azzal, fogadja Rossi, "látod, én megmondtam, hogy ez lesz".

A yamahás megemlítette még, hogy a két ádáz ellenfél, a Yamaha és a Honda között sem igen volt olyan, hogy egymást hagyják nyerni.

"Arra nem számítottam, hogy a Honda megengedi Marcnak, hogy hagyjon nyerni egy Yamahát. Egyet előzött ezen a futamon, a saját csapattársát. Bizonyos szempontból örülök, hogy ez történt, mert így már nincs kétség Marquez tervei felől, láthatták az emberek is. Csak szerettem volna, ha a pályán dől el a cím, elveszíthettem volna ott is, Lorenzo gyors volt. Fájt volna úgy is, de így sokkal elkeseredettebb vagyok" - idézte őt a Gazzetta.it.

Rossi már a futam előtt kijelentette, bármi lesz, nem vonul vissza, van még egy évre aláírt szerződése a Yamahával, kitölti, aztán meglátja. Újra elmondta, folytatja, viszont Marquezzel szemben nagyon erős fenntartásai vannak.

"Nem tudom, mi fog történni. Most vonuljak vissza, mert félek?

Egy versenyző, aki úgy dönt, hogy nem nyer, csak hogy egy másikkal kiszúrjon, az mindenre képes.

A végén ugye én szívtam meg."

A MotoGP-szezon vasárnap este a szokásos díjátadóval ért véget, ahol a bajnokok megkapták érmeiket, Rossi viszont nem ment el, az ezüstöt egyik yamahás csapatvezetője, Massimo Meregalli vette át helyette. Kedden viszont motorra ül, mert kollektív teszt lesz, és elkezdi a felkészülést a következő szezonra.