Michelisz 2012 után újra privát világbajnok

309115
2015.11.27. 20:06
Egy hetedik és egy harmadik hellyel zárta Katarban a túraautó-vb 2015-ös idényét Michelisz Norbert, aki idén ugyan nem tudta megverni a két gyári hondás csapattársát, de így is megszerezte a privát világbajnoki címet.

Az időmérőn az utolsó pillanatban maradt le Michelisz Norbert arról, hogy a túraautó-vb katari idényzáróján a legjobb ötből indulhasson, de így is a nagyon jó hatodik rajthelyet szerezte meg magának. A rajt is jól sikerült az első futamon, de rögtön utána egy kisebb kavarodásba került, és visszaesett a nyolcadik helyre, ahonnan az időmérőn nagy meglepetést okozó ladás Nicky Catsburgot kellet megvernie a hetedik helyért.

Felfogatják a versenyeket 2016-tól

Az már eddig is ismert volt, hogy a Citroën jövőre már csak két gyári autót indít, ahogy a csapatidőfutam bevezetése is biztossá vált korábban, a katari idényzárón viszont azt is bejelentette Francois Ribeiro, a WTCC főnöke, hogy ezentúl nem a másik, hanem az első futam lesz a fordított rajtsorrendű, ez lesz a nyitóverseny, míg a második, ezentúl főverseny névre hallgató futam hosszabb.

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a pilóták több kockázatot vállaljanak az első futamon, amin jobban kell vigyázni az autóra, illetve hogy a második futam után ténylegesen a legjobb pilóták ünnepelhessenek a rajtrácson. Arról még nincs szó, hogy a második futam több pontot ér-e majd.

A büntetősúlyokon is változtatnak, ezentúl 60 helyett 80 kg lesz a maximális hendikep, amit a legjobb csapat kaphat.

Ezt végig stabilan tudta tartani, a Lada egyre távolabb került tőle, de a hatodik helyen autózó Yvan Mullert is csak az utolsó két körön kezdte el közelíteni, így nem tudott még jobb helyre kerülni. Összetettben viszont így is fontos előrelépést tett, hiszen mindkét gyári hondás pilóta mögötte végzett - Tiago Monteiro a 8., Gabriele Tarquini pedig pont nélkül a 17. helyen –, így kicsit elhúzott a portugálhoz képest, és 13 pontra, vagyis egy dobogós helynyire csökkentette a különbséget a jelenlegi legjobb hondás, az összetettben ötödik helyen álló Tarquini mögött, megmaradt tehát az esélye arra, hogy idén is a legjobb Honda-pilóta legyen.

Az első futamot magabiztosan, több mint hét másodperces előnnyel nyerte a kétszeres világbajnok José María López, mögötte a privát citroënes Mehdi Bennani lett a második, illetve a Chevrolet-val induló Hugo Valente került még fel a dobogóra.

2012 után újra privát világbajnok

A második futamon nagyon agresszívan kezdett Michelisz: az ötödik helyről hamar feljött a negyedik pozícióba, miután Tom Coronel visszaesett a második helyről, de ennyivel nem érte be, egyből elkezdte támadni Ma Csing-huát. A lendületét a Safety Car törte meg rögtön az első körben - Stefano D'Aste kiesése miatt kellett behívni a biztonsági kocsit.

Az újra rajt nem sikerült jól Michelisznek, azonnal megérkezett a nyakára Sebastien Loeb, Ma pedig elszakadt tőle, de szerencséjére Yvan Muller megforgatta az első helyen autózó John Filippit, így a magyar versenyző az ötödik körben dobogós helyre került, amit meg is tartott a verseny végéig, így az idényben összesen hatodszor a legjobb háromban zárt, ezúttal Muller és Ma mögött.

Csakhogy eközben Gabriele Tarquini a hetedik helyre küzdötte fel magát, vagyis az így megszerzett 6 ponttal megtartott az összetettben ötödik helyét. A bravúr tehát nem sikerült Michelisznek, nem lett sorban második évben is a legjobb hondás privát versenyzőként, de

2012 után újra ő nyerte a legjobb privát pilótának járó Yokohama Kupát,
 

az összetettben pedig hatodik lett, csak gyári versenyzők mögött.

„Ez egy gyönyörű este lesz” – értékelt az M4-nek a futam leintése után a hallhatóan nagyon boldog csapatfőnök, Zengő Zoltán, majd egyből csatlakozott a már ünneplő pilótájához, Micheliszhez.

Az már korábban eldőlt, hogy 2014 után idén is José María López lett a világbajnok, mögötte viszont az utolsó futamon győztes Yvan Muller szerezte meg a második helyet Sebastien Loeb elől.

A Yokohama Kupa végeredménye

  1. Michelisz Norbert - 169 pont
  2. Mehdi Bennani - 164
  3. Tom Chilton - 127

A világbajnokság végeredménye

  1. José María López, Citroën - 475 pont
  2. Yvan Muller, Citroën - 357
  3. Sebastien Loeb, Citroën - 356
  4. Ma Csing-hua, Citroën - 241
  5. Gabriele Tarquini, Honda - 197
  6. Michelisz Norbert, Honda - 193
  7. Tiago Monteiro, Honda - 177
  8. Behdi Bennani, Citroën - 127
  9. Hugo Valente, Chevrolet - 112
  10. Rob Huff, Chevrolet - 103