Alaposan felforgatják a túraautó-vb-t

2015.12.03. 09:12

Hivatalosan is bejelentették a 2016-os túraautó-vb-szezonra tervezett változtatásokat is, melyeknek egy része már a múlt heti, katari idényzárón kiszivárgott. Ezek alapján már biztos, hogy

  • gyökeresen átalakítják a versenyek lebonyolítását,
  • megérkezik a már korábban bejelentett csapatidőfutam,
  • egyelőre ugyan nincs új versenyhelyszín, de az eddigi futamok sorrendjét alaposan megkavarták,
  • és átalakítják a büntetősúlyok rendszerét is, hogy még szorosabb legyen a verseny a csapatok között.

Az új lebonyolítási rendszer annyit jelent, hogy bár marad az egymás utáni két verseny, de ezeket új névvel látták el. Lesz egy nyitófutam és egy főfutam – az eddigi rendszer helyett az előbbi lesz a fordított rajtrácsos futam, a sorrendet pedig az időmérő második szakaszának eredménye alapján fordítják majd meg, ezzel a második futam lesz a kiemelt, ennek a hosszát ráadásul egy körrel meg is növelik a másikhoz képest (kivéve a Nordschleifén).

Ettől több izgalmat vár a WTCC-főnök Francois Ribeiro, aki szerint így az első futamon többet bizonyíthatnak a független pilóták, míg a befejező versenyen a legjobbakon lesz a figyelem, és nem az esetleg csak a fordított rajtrács miatt előre kerülő, lassabb pilóták ünnepelhetnek majd a legvégén.

A 2016-os versenynaptár

Március 20. – Egyeztetés alatt. 

Április 3. – Paul Ricard, Franciaország

Április 17. – Slovakiaring, Szlovákia

Április 24. – Hungaroring, Magyarország

Május 8. – Marrékes, Marokkó

Május 29. – Nürburgring, Németország

Június 12. – Vila Real, Portugália

Augusztus 7. – Termas de Río Hondo, Argentína

Szeptember 4. – Motegi, Japan

Szeptember 25. – Sanghaj, Kína

November 6. – Buriram, Thaiföld

November 25. – Losail, Katar

Emiatt változtatnak a mostani büntetősúlyokon is – a maximumot 60-ról 80 kg-ra növelik, hogy a leggyorsabbak előnye még kisebb legyen a többiekkel szemben.

Sűrű lesz az április

Jelentős változások lesznek a naptárban is, az előre kiadott dátumok alapján ugyanis egyelőre csak 11 futam biztos a 2016-os szezonra, de még dolgoznak azon, hogy március 20-án is legyen egy verseny. Az viszont már biztos, hogy ha nem találnak plusz helyszínt – az egyelőre bizonytalan sorsú moszkvai verseny helyére– akkor április 3-án, Franciaországban indulhat a szezon, amit további két verseny követ még a hónapban, így a hungaroringi verseny is április 24-én.

Az idényzáró 2015-höz hasonlóan újra Katarban lesz egy éjszakai versenyen, míg Marokkóban egy teljesen friss vonalvezetésű pályán indulhatnak majd.

Sokkal több pénz a függetleneknek

Megnövelik a privát csapatok díjazását is a következő idényre, méghozzá egyből a duplájára, hiszen az eddigi negyedmillió helyett 500 ezer eurót osztanak majd szét a független indulók között – ezt a többletet a WTCC promótere, a Eurosport állja.