Dupla-dobogóval kezdett a gyári Hondánál Michelisz

370230
2016.04.03. 12:44
Az idénynyitó franciaországi versenyhétvége mindkét futamán dobogóra került Michelisz Norbert, a gyári Hondához igazolt magyar pilóta. Mindkét futamon két Honda volt a dobogón egy Citroën mellett, de csak a magyarnak sikerült a duplázás.

Nem sikerült a legjobban a szombati időmérő Michelisz Norbertnek, nehezen találta a tapadást a Paul Ricard-versenypályán, de így is sikerült a hetedik helyre kvalifikálnia magát, amihez képest még egyet javított a volvós Thed Björk eredményének törlése miatt – túl szabálytalan magasságú volt a Volvo fenéklemeze.

Az első futam pontszerzői

  1. Rob Huff, Honda
  2. Mehdi Bennani, Citroën
  3. Michelisz Norbert, Honda
  4. Tiago Monteiro, Honda
  5. Hugo Valente, Lada
  6. José María López, Citroën
  7. Thed Björk, Volvo
  8. Nicky Catsburg, Lada
  9. Tom Coronel, Chevrolet
  10. Grégoire Demoustier, Citroën

Ezzel nyert és vesztett is helyet, az első, fordított rajtrácsos futamon az ötödik, a másodikon viszont a hatodik helyről indulhatott Michelisz.

A magyar pilóta jól kapta el a rajtot, egyből tapadt a volvós Fredrik Ekblomra, akit a harmadik kör végén meg is előzött, megszerezve a negyedik helyet. Miközben a ladás Hugo Valente-ot üldözte, mögötte óriási csata volt Tom Coronel, Tiago Monteiró, a címvédő José María López, illetve a másik Lada-pilóta Nicky Catsburg között.

10 kör kellett, hogy Michelisz támadó helyzetbe kerüljön Valente mögött, a célegyenes végén be is szúrt, tökéletesen, ráadásul az addigra mögé megérkezett a csapattárs Tiago Monteiro is beragadt így a Lada mögé, amivel az utolsó négy körre egy kis nyugalommal fordulhatott a magyar.

Az utolsó három körre már a dobogót kellett védenie Michelisznek Monteiro előtt, de a legvégére felgyorsult a gyári Honda a magyar pilóta alatt, így komoly összecsapás nélkül szerezte meg a harmadik helyet az idény első futamán.

A Honda örülhet az első futamon, hiszen Michelisz harmadik helye mellett Rob Huff futamgyőzelmet szerzett, és a negyedik hely is az övék Monteirónak köszönhetően. Közéjük a privát Citroënnel Mehdi Bennani fért be.

A dupla Honda-dobogót így ünnepelte a leintés után Huff és Michelisz:

#HondaPower

Posted by Michelisz Norbert on Sunday, April 3, 2016

Másodikra is sikerült

A második futam pontszerzői

  1. José María López, Citroën
  2. Tiago Monteiro, Honda
  3. Michelisz Norbert, Honda
  4. Yvan Muller, Citroën
  5. Nicky Catsburg, Lada
  6. Rob Huff, Honda
  7. Hugo Valente, Lada
  8. Mehdi Bennani, Citroën
  9. Tom Chilton, Citroën
  10. Fredrik Ekblom, Volvo

A második, 16 helyett 17 körös futam rajtja még jobban sikerült Michelisznek, mint az első, a hatodik helyről egyből felugrott a negyedikre, pedig Tom Coronel pont előtte beragadt a rajtrácson. A negyedik helyen csapattársa, Monteiro mögött találta magát, akivel remekül tapadtak az első kőt helyen autózó, 80 kilóval nehezebb Citroënekre.

A 8. kör végén aztán Yvan Muller nem bírta a nyomást, a célegyenesre nyitó kanyarban Monteiro beszúrt a négyszeres WTCC-bajnok mellé, az egyenes végére pedig a portugál mellett Michelisz is megelőzte a franciát, amivel újra dupla Honda-dobogó jött létre.

A két hondás nem kockáztatott a dobogóra kerülés után, nem bántották egymást, és bár a portugál az utolsó 2,5 körre beérte az élen haladó címvédő Lópezt, de nem tudott komolyan támadni.

A második futamon is két Honda állt a dobogón, Michelisznek sikerült egyedül dupláznia.

A világbajnokság élmezőnye egy versenyhétvége után

  1. José María López, Citroën – 38 pont
  2. Tiago Monteiro, Honda – 34 pont
  3. Rob Huff, Honda – 33 pont
  4. Michelisz Norbert, Honda – 30 pont
  5. Mehdi Bennani, Citroën – 22 pont