Rossi-Marquez-visszavágó után hihetetlen Ducati-dráma

000 Mvd6760129
2016.04.03. 22:16

Újra fantasztikus volt a MotoGP, a szezon második, argentínai futama sem okozott csalódást, sőt.

Már a rajt előtt izgalmas volt a verseny, ugyanis a Michelin gumihibája miatt kötelező motorcserét iktattak be, ami a gumicsere miatt kellett. A 9. és a 11. kör között ki kellett menni új gumiért, illetve motorért, mert itt a kerékcsere nagyon sokáig tartana.

Az első sorból a három ász, Marquez, Rossi és Lorenzo indult, de egyikük sem kapta el jól a rajtot, a ducatis Andrea Dovizioso állt az élre. Rossi negyediknek esett vissza, illetve mentett, mert az első kanyar után volt hátrébb is.

A másik ducatis, Andrea Iannone az első kanyarban majdnem bukott, és vitte magával Dani Pedrosát is, de megúszták, csak nagyon kisodródtak.

Rossi és Marquez is gyorsan megelőzte Lorenzót, aki hamar visszaesett, lemaradt tőlük, majd pár kör után elcsúszott, és feladta. Nem a kedvence az argentin pálya, tavaly is szenvedett itt.

Az olasz aztán Doviziosót is hamar befogta, megelőzte, csakhogy Marquez is őt, így már a spanyol vezetett. Rossi előbb picit lemaradt, aztán a hetedik körtől kétszer oda-vissza előzték egymást. Folytatódott, de nagyon korrekt motorozással, nagy rivalizálásuk, ami épp itt kezdődött egy éve egy Marquez-bukással.

Marquez gyengülni látszott a Michelin-gumin, Rossi erősödni, amikor a 10. körben kiálltak a kötelező motorcserére.

Ez el is döntötte a párharcukat, mert Marquez új erőre kapott, Rossi viszont pocsékul ment az új motor-gumi-kombináción: egy kör alatt három másodperccel elhúzott Marquez. Három körrel később ez már hét másodperc volt, Rossit kezdte befogni Maverick Vinales a Suzukin és a két Ducati.

Három kör volt hátra, amikor Vinales is elcsúszott - neki sem lett baja -, a Ducatik így szabadon támadhatták a kilencszeres bajnokot. Az utolsó előtti körben könnyen meg is előzték, ráadásul egyszerre: Rossi mellett elment Iannone, majd Dovizioso, aki Iannonét is leelőzte.

Az utolsó körben nem tudott visszakapaszkodni Rossi, úgy tűnt, hogy bár féltávig az első helyért küzdött Marquezzel, csak a negyedik hely jut neki.

Már csupán két kanyar volt hátra, amikor Iannone nem nyugodott bele a második helybe, és bement előzni a csapattársát: elszámította magát, elesett, és kiütötte a másik Ducatit. Rossi is nagyon későn fékezett, majdnem ő is velük bukott, de épp el tudta kerülni az aszfalton csúszókat, és bekocogott másodikként. A drámát itt nézheti meg.

Marquez teljesen simán nyert, a harmadik a csapattársa, Pedrosa lett. Dovizioso betolta a Ducatiját tizenharmadiknak, de láthatóan megviselte, hogy biztos második helyet bukott, ráadásul márkatársa miatt.

A kétszeres MotoGP-bajnok Marquez így élre állt a pontversenyben 41 ponttal, Rossi a második 33-mal, Lorenzónak, aki az első futamot nyerte, 25 van.

Az Argentin GP végeredménye, a vb állása

1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 34:13.628 p
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 7.679 másodperc hátrány
3. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 28.100 mp h.   

A vb állása 2 futam után (még 16 van hátra): 1. Márquez 41 pont, 2. Rossi 33, Pedrosa 27, Lorenzo 25